Най-големият американски кораб, плавал в Черно море акостира във Варна  

17 ноември, 2008

Най-големият американски кораб, плавал някога в Черно море акостира във Варна и ще остане на няколко дневно посещение. На борда на Маунт Уитни работят 150 военни моряци и 150 цивилни. За седмица част от екипажа станаха и български военни моряци, които се обучаваха по програмата „Черноморско партньорство”.
Маунт Уитни е дълъг 189 метра и е широк 33 метра. На палубата му има хеликоптерна площадка и оръжие за всякакъв вид операции. Засега обаче флагманът на Шести американски флот е участвал само в мирни мисии. Сивата военна служба разнообразяват близо 40 жени моряци, които участват наравно с колегите си в обучения и не са привилегировани при изпълняване на тежки военни задачи.
Маунт Уитни носи името на известна щатска планина, а частица от нея се съхранява в специална витрина до входа на кораба. Пропускателния режим е строг, за да се качи екип на телевизията трябва да се опишат дори серийните номера на камерата. След гостуването си във Варна флагманът на Шести американски флот ще отплава към Босфора, а от там за Средиземно море и италианското пристанище Гаета, където домува кораба.

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ Най-големият американски кораб, плавал в Черно море акостира във Варна

  • Анонимен
    19 ноември, 2008 08:58  

    По отношение на оръжието, с което разполага кораба е допусната грешка. Всъщност USS Mount Whitney не разполага с почти никакво оръжие, а само с 25 мм и 50 калибър картечници. Това са оръжия, които биха му послужили само за самозащита. Иначе кораба е страхотен.

  • Nasko Hristov
    19 ноември, 2008 16:57  

    Благодарско за корекцията.
    Добре е, че в Интернет пишат не само журналисти.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.