Не се изтегляме от Ирак, гонят ни  

15 ноември, 2008

Демократите на Барак Обама вече няма да плащат безплатния обяд на българските рейнджъри
Огромна грешка изрече премиерът Сергей Станишев тези дни. Според него БСП е на път да изпълни предизборното си обещание и да изтегли българските военни от Ирак.
Неистината е в това, че просто няма нова резолюция на ООН, с която да се предлага на многонационалните сили да останат в страната на Саддам Хюсеин.
Иначе ние щяхме да си стоим там десетилетия - по много обясними причини. Републиканецът Джордж Буш и неговата администрация години наред поддържаха логистично българските контингенти в различните точки на Ирак. Това ще рече, че ни хранеха, транспортираха и помагаха с оръжие и бойни машини. Неща, които се изразяват в стотици милиони долари през изминалите пет години в Ирак.
След атентата в Кербала, където загубихме 5-има бойци, и дългите боеве за защитата на кметството в същия град американците склониха да ни търсят по-лесна служба (на войнишки език - скатавка). Пратиха ни първо да пазим бежанци в лагера "Ашраф", а после затворници в Багдад. И то все от вътрешната страна. Т.е. американците ни пазеха от външните агресори.
През всички тези години ние бяхме братя и се ползвахме с възхищението на управляващите в САЩ. Във всяка една реч на щатски висш администратор задължително бивахме похвалени.
Идването на власт на демократа Барак Обама обаче конкретно ще повлияе и на отношенията между американската и българската армия. Ние пак ще си останем братя по оръжие, но по-големият вече няма да храни по-малкия.
Според премиера Станишев за пет години нашата държава е похарчила за контингента в Ирак 155 343 000 лв. Голямата част от разходите обаче били за сметка на Многонационалните сили. А колко точно са похарчили американците за нашата издръжка, не е ясно - американците са възпитани и не говорят за пари. Поне за тези пари.
Българските военни започнаха мисията си в Ирак през 2003 г. На няколко пъти имахме възможност да прекратим участието си там, без да предизвикаме никаква негативна реакция от страна на САЩ.
Останахме обаче,

защото имаше какво да се консумира

Най-вече доверие и приятелство. Предстоеше ни и приемане в Европейския съюз, а САЩ винаги са били фактор и в Европа. Очаквахме да ни махнат и визите, но тук явно ще почакаме още.
Най-сигурно мисията можеше да бъде прекратена на 22 февруари 2006 година. Тогава обаче изведнъж БСП застана твърдо зад предложението да останем още една година в Ирак. Вярно, на съвсем други позиции, но пак в Ирак - страната, която според червените трябваше да напуснем незабавно. После годината се удължи с още една и още - та така до 31 декември т.г.
Премиерът Станишев се опита да обясни стратегията на правителството с това, че са искали да постъпят "не безотговорно". Какво обаче да кажем за онзи безотговорник Сапатеро, който обеща, че ще изтегли войските от Ирак. Стана премиер и го направи. Пък и той е представител на левицата.
И нещата щяха да си вървят в тази посока, но новото ръководство на Белия дом вече говори, че ще изтегли всичките си войски от Ирак до 2011 година, като това ще започне да става поетапно от следващата. И на фона на тази картина правителството "Станишев" гордо заяви, че е решило да се оттеглим.
Направи и безумен отчет за изминалите пет години - през това време българските военни са участвали в 97 граждански проекта на Многонационалните сили на обща стойност 2 675 890 000 долара. Българският контингент е помогнал за лечението на 250 иракчани, повече от 1400 души от два батальона на Ирак са получили военна подготовка. Ще се доставя и техника, включително и във военната област. Политическата ситуация в Ирак сега е несравнимо по-стабилна, голяма част от контрола е в ръцете на иракските институции, анализираха нещата червените представители във властта. Така на Коледа 155-те бойци, които охраняват затвора "Кропър" до Багдад, ще се завърнат в България.
Същевременно в България върви друго набиране на бойци за Ирак. Около 30 момчета са подали заявления да кандидатстват за

частни охранители в Ирак

Две са американските фирми, които търсят и наемат такива хора срещу заплата от 4000-4500 долара на месец. На повечето от тях се обяснява, че ще работят по охрана на обектите, които се строят в момента из цял Ирак. Те ще изпълняват функциите на американските войници, които в момента пазят, докато частни фирми строят нови училища и болници.
Официална статистика колко българи ще отидат в частната американска армия може да се вземе само от ДАНС, тъй като агенцията дава сертификати на хората, решили да заложат живота си срещу няколко хиляди долара. Използва се именно тази агенция, тъй като в нейната структура се вля и ВКР, което казва кой е добронадежден за такава работа.
Поредното доказателство за това, че премиерът не каза истината, е изказването на военния министър, според когото бюджетът на България за мисии в чужбина за 2008 година е бил 91 млн. лв., като за 2009 г. той се запазва същия. Ако беше планирано изтеглянето ни от Ирак, защо парите са същите? Или планирано се оказа изгонването ни оттам. Май истината е, че Станишев не изпълнява предизборно обещание, а започва предизборна кампания.
Диян Моркин, segabg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.