Калашников не получил дори копейка за автомата  

14 ноември, 2008

Оръжието невинаги е разглеждано с възхищение. Но като всяко дело, плод на човешкия ум и изобретателност, предизвиква интерес. Още повече когато оръжието се нарича калашников и историята му е свързана с редица човешки съдби.
На 10 ноември Михаил Калашников, създател на известните руски автомати, отпразнува 89-ия си рожден ден. Инженерът сподели, че се чувства "щастлив", че е създал оръжие за отбраната на родината си и то продължава да служи на тази кауза и да се развива. Михаил Калашников, който е един от най-известните руснаци в света и най-награждаваният в родината си от представителите на всички власти, не е получил почти нищо за изобретението си, използвано от армиите на 50 страни.
Руският модел автомат "Калашников" е най-масовото стрелково оръжие в света. Прототипът му е немският "Щурмгевер", всяващ страх и възхищение из руските редици през Втората световна война. Създателят му е Михаил Калашников, чиято идея за оръжието дошла, докато бил в болница и се възстановявал от раните си от шрапнел през войната. В сравнение с автоматите, използвани през Втората световна война, е по-лек и компактен. Отличителни за него са лесната поддръжка, надеждност и простота на боравене. По-късно конструираният автомат АК-47 (Автомат "Калашников", образец 1947 г.) е използван от целия източен блок по време на студената война, а и е обявен за основна пушка на армията на СССР, както и на всички държави от социалистическия блок.
Животът на Калашников, както и на едноименното му изобретение, са подробно изложени в Музея на Калашников в град Ижевск в Русия, който отваря врати през 2004 г. Музеят е подарък по случай 85-годишнината на руския инженер и за построяването му са били необходими $8 милиона. Сред спонсорите са както руски компании, така и немски, унгарски, беларуски. Музеят на Калашников е единственият по рода си в Русия, посветен на историята на малокалибрени оръжия. Експозицията запознава посетителя с живота и работата на Калашников, както и с гама от негови модели оръжия, многобройни дипломи, свидетелстващи за професионализма на руския инженер, бюрата, на които е творил, листата, на които е чертал. На входа на музея ви посреща бронзовата скулптура на Михаил Калашников, направена от Владимир Курочкин.
Калашников винаги е проектирал и експериментирал
Той е роден на 10 ноември 1919-а в малко селце в Алтай и през 1930 г., когато навършва 11 години, е депортиран от режима на Сталин. Едно от 18 деца в семейството, Калашников се отличава с интереса си към всякакъв вид машини и борави майсторски с техниката. Щом нещо се повредило, той взимал инструментите на баща си и го поправял тайно на тавана. Калашников завършва 9 клас и развива умение да рисува, а по-късно работи по ремонта и поддръжката на железопътни съоръжения. Благодарение на тази служба руснакът добива широки познания в областта на техниката. През 1938 г. Калашников е записан в Червената армия. Първото му изобретение е, както той сам го нарича, "джаджа" за TT пистолет, която увеличава ефективната стрелба. TT пистолетът бил единственото оръжие на танкистите по онова време. Всъщност легендарният руски автомат калашников е създаден през 1947 г. Съветската армия е въоръжена с АК-47, а Калашников е получил сталинска награда за изобретението си. Българският производител на руския автомат е "Арсенал", който се намира в град Казанлък. По време на студената война "Арсенал" снабдява пазарите на оръжие в Близкия изток, Африка и Централна и Южна Америка. Днес заводът произвежда редица модификации на руския модел автомат, които тази година отбелязват 61-годишнината си.
Евгения Минева, standartnews
Михаил Калашников става днес на 89 години

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.