Котки охраняват плъхове търсачи на противопехотни мини в Колумбия  

11 септември, 2008

Отряд плъхове се обучават интензивно да надушват експлозиви в лаборатория на полицията в Богота. Те са дресират специално да надушват противопехотни мини и се ескортират от... котки, които трябва да ги охраняват, съобщава АФП. "Избрахме плъхове, тъй като те имат остро обоняние, подобно на това на кучетата, но за разлика от тях, могат да влизат на труднодостъпни места и обучението им е по-бързо", обясни ветеринарният експерт Луиса Мендес, която отговаря за проекта.
"За 2-3 дни те започват да разпознават експлозивите" и след 2-3 месеца са напълно обучени". Над тях бдят котки пазачи, които ги охраняват от други, обикновени котки или животни, които могат да ги нападнат докато търсят експлозиви.
За разлика от кучетата, които са по-тежки, плъховете могат да стъпят върху мина, без да предизвикат експлозия. Освен това те са много по-евтини. Докато едно куче струва 350 евро, цената на един плъх е едва 7 евро. Котките в екипите са също обучени специално, така че се подчиняват на плъха водач, страхувайки се от ухапванията му, и не нападат останалите плъхове. Колумбия е една от страните по света с най-много противопехотни мини, уточнява БГНЕС. Това евтино и извънредно разрушително и смъртоносно оръжие се използва от партизаните от ФАРК, за да спира напредването на колумбийската армия в джунглата.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.