Грузинските спецсили въоръжени с нелегални немски оръжия  

18 август, 2008

Грузинските сили със специално назначение, воюващи в Южна Осетия, са били въоръжени с щурмови пушки G36, произведени от компанията Heckler und Koch, нелегално внесени от Германия, съобщава Дойче Веле позовавайки се на съобщение по немския телевизионен канал ARD, в ефира на който снощи в програмата "Report Mainz" са били показани грузински войници с тези пушки на рамо.
Както е било съобщено в програмата, Министерството на икономиката на Германия е заявило, че не е издавало разрешение за експорт на този вид пушки за Грузия.
На свой ред, по информация на британското експертно издание в областта на въоръжението Jane`s Defence Weekly, базираната в областта Баден-Вюртемберг компания Heckler und Koch е направила към правителството на Германия искане за експорт в Грузия на 230 модела G36 (200 в скъсен вариант и 30 в компактно-десантен вариант), но е получила отказ заради въвличането на Грузия във военни действия.
"Ако това оръжие, за чийто експорт не е било издадено разрешение от правителството, е било засечено някъде, то със сигурност може да се твърди, че е било изнесено нелегално”, каза в ефира на ARD ръководителят на управлението по информация в областта на въоръжението във Фрайбург Юрген Греслин.
Съгласно немското законодателство, правителствено разрешение за експорт на всички видове оръжие е задължително. Голяма част от доставките е за страни от НАТО и обикновено правителството безпрепятствено и бързо утвърждава такива договори. Ако става дума за експорт в други страни на света, действат редица ограничения. В частност, Германия се въздържа от доставки на оръжие в зони с териториални конфликти.


Не се учудвам - районът е натъпкан с оръжие от целия свят. Може да се видят трофеи, самоделки, оръжие купено от местни заводи и складове с подкупи, а от чужбина (Щатите, Израел, Украйна, България, Чехия, Румъния и тънъ) доставките текат като река.

Видео от vesti.ru

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.