Война в интернет  

26 август, 2008

Война в интернет: по време на войната в Грузия бяха засечени няколко хакерски нападения срещу грузински интернет-сайтове. Един американски експерт по сигурността на мрежата обяснява как функционират тези атаки.
Преди година и половина се стигна до почти цялостен срив на естонския интернет. Сайтове на правителството и на различни фирми бяха подлагани на системни атаки и блокаж и то от страна на една единствена личност в самата Естония - както се разбра по-късно. В началото на август тази година имаше нова атака, този път срещу Грузия.
Сайтове с новини и правителствени информации изчезнаха от световната мрежа
Използваното оръжие беше същото: т. нар. "Ботнет". Хосе Назарио, експерт по сигурността на компютърните системи в "Арбър Нетуъркс" в щата Масачузетс пояснява, какво е това: "Така нареченият "Ботнет" не е нищо друго освен мрежа от компютри, на които хакери са инсталирали вредителски програми. Чрез тези програми, те могат да комуникират със съответните компютри, които се намират изцяло под техен контрол. "Ботнет" означава роботизирана компютърна мрежа, защото компютрите се превръщат в бездушни роботи."
Фирмата "Арбър Нетуъркс" в Масачузетс наблюдава около 70% от интернет-пространството и регистрира по няколкостотин ботнет-атаки на ден в световен мащаб. Грузия се отърва с относително малка атака, при която хакерите караха различни компютри постоянно да търсят определени интернет-сайтове. В резултат на невероятния интерес тези сайтове първоначално стават по-бавни, а после се сриват изцяло. Дистанционно управляваните компютри впрочем не са рядкост. Прецизни данни няма, но се предполага, че може би всеки 10-ти компютър функционира като Ботнет, без притежателят му да подозира за това.
Дали Грузия не беше обект на кибернетично военно нападение от страна на Русия?
"До момента нямаме доказателства за подобно нещо, ние познаваме използваните Ботнет, но не и лицата, които стоят зад тях. Езикът, на който беше програмиран вредителският софтуер, беше руски и някои от използваните сървъри се намираха в Москва. Други обаче бяха в САЩ, трети в Турция. Поради това е трудно да се каже, дали някое правителство е било замесено в цялата работа."
Въпреки това компютърният експерт Хосе Назарио твърди, че блокирането на компютрите на Пентагона или на всички водо- и електропреносни мрежи е невероятен сценарий. Според него
военните разполагат със собствена компютърна мрежа
до която хакерите не могат да се доберат. Военните могат да продължат да комуникират помежду си, както и да гарантират алтернативно водо- и електрозахранване, което да им помогне да оцелеят и след хакерски атаки. Пак според експерта Назарио, атаки като тези срещу Естония или Грузия са възможни поради това, че двете страни имат относително слаба връзка с интернет, както и поради това, че двете държави разполагат със значително по-малко средства за борба срещу хакерски атаки в сравнение със САЩ например. Следователно блокирането на целия интернет в САЩ или Германия е общо взето невъзможно.

„Дойче Веле”, bgnewsroom

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.