350 термоядрени бомби - кошмарът на Европа  

21 юни, 2008

САЩ държат приблизително 350 термоядрени бомби в шест държави членки на НАТО. В четири от тях – Белгия, Германия, Италия и Холандия – оръжията се съхраняват във въздушни бази на страните-домакини, където се охраняват от специално обучени американски военни.

Но според доклад на американските военновъздушни сили за вътрешно ползване, местата не изпълняват изискванията на Министерството на отбраната, с ограждения и системи за сигурност, които имат нужда от подобрение, неясни смени, които водят до недостиг на персонала и отговорности, легнали на плещите на неадекватно обучени чужди служители по сигурността.

През февруари докладът The Blue Ribbon Review of Nuclear Weapons Policies and Procedures причини смут, след като констатира цялостни пропуски в сигурността на ядрените оръжия, които позволили на бомбардировач В-52 да превози над САЩ шест ядрени бойни глави. По-рано този месец докладът накара американския министър на отбраната Робърт Гейтс да поиска оставката на висши служители и военни от военновъздушните сили.

Но пълният текста на документа, получен от Ханс Кристенсен от Федерацията на учените в Америка и качен на блога й, показва степента, в която инспекторите на американските военновъздушни сили са били притеснени за сигурността на оръжията в Европа.

Твърди се, че екипите, охраняващи американските оръжия, са добре обучени, но докладът констатира “пропуски в персонала, сградите и оборудването, осигурени за сигурността от държавата-домакин”. Документът твърди, че сферите, които имат нужда от подобрение на няколко от местата включват “помощни сгради, огради, осветление и системи за сигурност”. “В някои случаи, се казва в доклада, наборниците, чиито опит на военна служба е девет месеца, осигуряват охраната, а на други места се работи с неорганизирани служители по сигурността.” В края на доклада се казва: “Основният извод от посещенията е, че повечето места имат нужда от значителни допълнителни ресурси, за да отговорят на изискванията за сигурност.”

Говорителят на белгийското министерство на отбраната капитан Оливие Северин отрече сигурността във въздушната база “Клайне Брогел” в Североизточна Белгия, където според Федерацията на учените в Америка САЩ държат 20 бомби, да е слаба. “Охраната на всички наши обекти е професионална, каза той. Тя се състои не от донаборници, а от професионални войници. И не само те, но всички останали са обучени специално за сигурността на въздушните бази. Доказателството е, че там не е имало големи инциденти.”

Спусъчните механизми на термоядрената бомба B-61, която е повече от десет пъти по-мощна от бомбата на Хирошима, я защитават от кражби или детонация, казват експертите. Но бойното й вещество може да бъде извадено и да се превърне в “мръсна бомба” и дори в ужасно ядрено устройство. За да се избегнат подобни кошмарни сценарии, докладът препоръчва американските ядрени запаси в Европа да бъдат “консолидирани”, което анализаторите тълкуват като препоръка бомбите да бъдат преместени в бази на НАТО под “американско крило”, т.е. в американски бази в Европа. Но подобен ход би подкопал споразумението за “поделена отговорност”, което е в сърцето на военната политика на НАТО.

Въпреки че технически са собственост на САЩ, ядрените бомби, съхранявани в натовските бази, са конструирани така, че могат да бъдат доставяни със самолет от отделните държави. Този ред може и да е политически неудобен: когато белгийският министър на отбраната Питер де Крем за пръв път призна през януари, че страната е приютила американски оръжия, разкритието предизвика национална дискусия, а депутати от опозицията настояха – но напразно – те да бъдат премахнати незабавно. През 2001 година, когато гръцките военновъздушни сили поръчаха нов боен самолет, те избраха модел, който не може да превозва B-61 и принудиха САЩ да изтеглят оръжията си.

Официален представител на НАТО в Брюксел заяви, че няма общоприета политика за сигурност на оръжията: “Споразуменията за сигурност по отношение на американските ядрени оръжия са двустранни, между САЩ и държавата-домакин. Всякакви подобрения, смятани за необходими, може да бъдат дискутирани между съответните две правителства и извън контекста на НАТО.” Независимо дали европейските страни са предприели подобни дискусии или не, 38-и отряд за поддръжка на боеприпасите, който отговаря за американските оръжия зад океана, е подложен на критика от командването. Според уебсайта на въздушната база “Шпангдалем” в Германия, наскоро генерал Роджър Брейди, командващ американските военновъздушни сили в Европа, посетил базите “Клайне Брогел” в Белгия и “Фолкел” в Холандия. “Нямам въпроси по отношение на сигурността, казал той в Белгия. Притеснен съм заради мисията ни, и съм загрижен защото тя е в ръцете на човешки същества. Ние все още сме най-добрите военновъздушни сили в света, но винаги има възможност за подобрения.”

Сп. Тайм, e-vestnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.