Бившият СССР - рай за трафикантите на оръжие  

11 март, 2008

Оръжейни заводи в сепаратисткото Приднестровие, полигони в Киргизстан… След разпадането на СССР през 1991 година бившите съветски републики отвориха оръжейните си складове за трафиканти като легендарния руски “търговец на смърт” Виктор Бут. Арестуван в четвъртък в Банкок при операция на американски разузнавачи и тайландски полицаи, Бут е заподозрян, че стои в центъра на световна мрежа за трафик на оръжие, която се е развила върху отломките от Студената война. Той е обвинен в нарушаване на не едно ембарго на ООН и се предполага, че е доставил оръжия на бунтовници в Колумбия и Конго, и дори на Ал Каида в Афганистан непосредствено преди 11 септември. Транспортните му самолети са били забелязани на писти в Африка, в Афганистан, в Южна Америка и в няколко страни от бившия СССР.

Няколко доклада от разследвания на НАТО представят Виктор Бут като пионер на мафиотската глобализация, на трафика без граници, който нехае за държавите и законите им. “Това е добре организирана мрежа. Тя е функционирала много ефикасно и е доставяла оръжията като пици - много бързо и без бюрокрация”, отбелязва руският военен анализатор Павел Фелгенгхауер. Сега остава да стане ясно как ще реагира Москва на арестуването на Бут, който свободно напускаше и се прибираше в Русия.

Според руския анализатор Владимир Прибиловски, Москва може да поиска екстрадицията му, за да му попречи да разкрие военни тайни на САЩ, които вече отправиха подобно искане. Бут е специалист по-скоро в доставките на оръжие отколкото в продажбите. Той ги е доставял на клиентите си където и когато поискат с минимални формалности, смята Фелгенгхауер.

Според в. “Вашингтон пост” през 90-те години Бут е бил замесен и в дейности, достойни за екшън. Той се опитал да продаде подводница, хеликоптери и ракети земя-въздух на колумбийски наркотрафиканти.

САЩ обаче също не устояха на изкушението да се възползват от постсъветския хаос. През 2000 година служители на руското разузнаване арестуваха бившия американски разузнавач Едмънд Поуп и го обвиниха, че се е сдобил с поверителна информация за руско торпедо от последно поколение. Според американската преса Поуп възнамерявал също така да купи такова торпедо от полигон на брега на езеро Исик-Кул в Киргизстан. Той беше осъден на 20 години затвор за шпионаж, но беше помилван от руския президент.

“Откакто Владимир Путин дойде на власт през 2000 година руското правителство засили контрола над продажбите на оръжие”, подчертава военният анализатор Александър Голц. Той обаче добавя, че освен Русия в този трафик са активни и други държави и дава за пример съмнителна продажба на крилати ракети от Украйна на Иран и Китай между 2000 и 2001 година.

Според Фелгенгхауер друг източник на безпокойство за Запада е Молдова с нейната проруска сепаратистка територия Приднестровието, където са складирани съветски оръжия и има заводи, които продължават да произвеждат резервни части за руската военна промишленост. “Някои компоненти може да се озоват на черния пазар”, казва Фелгенгхауер.

Според Ерик Берман, експерт от центъра за проучване на разпространението на малки оръжия и леки въоръжения в Женева, страни като Украйна днес се стремят да следят по-добре оръжейните си запаси. Липсата на прозрачност в областта на оръжейните продажби обаче продължава да съществува, и то “не само в страните от бившия СССР и бившия Варшавски договор”.

Ник Колман, Франс прес, e-vestnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.