Свалянето на US спътника било прикрит оръжеен тест  

18 февруари, 2008

Предстоящото сваляне на повреден американски шпионски спътник е прикрит оръжеен тест и опит за пренасяне на оръжейната надпревара в Космоса, обяви руското военно министерство, цитирано от АФП.
Тази операция, която Пентагонът ще извърши между 20 февруари и 6 март с цел да предотврати навлизането в земната атмосфера на спътника, „не изглежда толкова невинна“, се казва в декларация на министерството. Според Вашингтон целта е да се предотврати падането на спътника на Земята и на токсично замърсяване на съответния район. САЩ се опитват да използват този случай, за да изпробват способността на собствената си противоракетна отбрана за сваляне на спътници, изтъква министерството. В декларацията се добавя, че американският план много приличал на унищожаването от Китай през януари на стар метеорологичен спътник. Тогава обаче Вашингтон обвини Пекин, че е изпробвал способността си да сваля изкуствени спътници.
Миналата седмица Русия и Китай предложиха да се забрани с договор употребата на оръжия в космическото пространство, но САЩ отхвърлиха тази идея.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.