Путин: В ход е нова надпревара във въоръжаването заради НАТО  

09 февруари, 2008

В света се наблюдава нова надпревара във въоръжаването, но не по вина на Русия. Това заяви днес на разширено заседание на Държавния съвет на Русия президентът Владимир Путин. Темата на заседанието е “Стратегия за развитие на Русия до 2020 г.” Путин произнесе реч, в която обяви политическата и икономическата програма на страната за следващите 12 години - един вид "политическо завещание" на настоящия президент към неговия приемник, отбелязват руските медии. На заседанието присъстваха около 750 души – губернатори, депутати, лидери на партии, обществени дейци, главни редактори на медии, представители на духовенството.

В речта си Путин разкритикува политиката на НАТО, която според него води до нова надпревара във въоръжаването: „Това не е наша грешка, не ние инвестирахме милиарди долари в развиването на оръжейните ни системи. НАТО води политика на разширяване. Той достига до нашите граници. Ние изтеглихме базите си от Куба и Виетнам. Но какво получихме в замяна? Нови американски бази в Румъния, България, нов противоракетен щит в района на Полша“, каза още руският президент. Отношенията на Русия с НАТО се обтегнаха заради руските притеснения от плановете на Вашингтон да разположи елементи от програмата си за противоракетна отбрана в Европа, оттеглянето на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и противоречията около бъдещия статут на Косово.

Според Путин в продължение на десетилетия Русия строго спазва своите задължения, изпълнява всички международни споразумения с сферата на сигурността и контрола на въоръжението. “Но нашите партньори от НАТО не ратифицират дори някои документи, не ги изпълняват, изисквайки от нас едностранното им спазване", отбеляза Путин.

Руският държавен глава заяви още, че Русия трябва да разработи нова стратегия за сигурност с оглед на заплахите.
„За укрепване на националната сигурност е необходима нова стратегия за изграждане на въоръжените сили до 2020 година”, заяви Путин. Според него трябва да се създават нови видове въоръжения с използване на нови технологии, но при това „разходите трябва да бъдат адекватни”...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.