Алжир иска да върне на Русия лоши МиГ-ове  

19 февруари, 2008

Регулиране на оръжейните доставки и участието на "Газпром" в енергийни проекти в Алжир са основните теми от посещението на президента Абделазиз Бутефлика в Москва, пишат руските медии. Бутефлика иска да върне обратно първата партида от МиГ 29, която получи миналата година като част от сделката за уреждане на дълга на Алжир към бившия СССР. Основният мотив за неприемане на изтребителите е лошото качество или износването на някои от частите и агрегатите им.

Доставката на руско въоръжение беше договорена през 2006 г. по време на посещението на Владимир Путин в Алжир, когато бяха сключени сделки за 8 млрд. долара и окончателно бяха уредени дълговете, възлизащи на около 4.7 млрд. долара. Според постигнатите договорености Алжир трябва да получи 36 изтребители МиГ-29 за 1.5 млрд. долара. Освен това други 28 изтребителя Су-30, 16 бойно-учебни самолети Як-130, осем комплекта зенитни ракетни системи С-300ПМУ2 "Фаворит", както и Т-90С за няколкостотин милиона долара.

"Като цяло повечето от договорите се изпълняват успешно. Проблеми има само при първата доставка на самолетите МиГ-29, за която Алжир предяви претенции към качеството на изтребителите и преустанови финансирането и приемането на самолетите", заяви пред "Интерфакс" източник от военнопромишления комплекс. В замяна на тях северноафриканската страна иска по-модерната версия на МиГ 29 или МиГ 35. Запознат с хода на преговорите уточни, че Кремъл е предложил да компенсира върнатите самолети с допълнителна доставка на модели Су.

Руски военни експерти свързват решението на Алжир да върне 15-те МиГ-а с вътрешнополитически проблеми на страната или с възможно лобиране от страна на други външни партньори. Президентът Бутефлика ще се явява за трети път на избори за държавен глава, което не се харесва на конкурентните му кланове. Те използват ситуацията с МиГ-овете, за да разклатят позициите на най-близкия му съюзник Салах Ахмед Гаид като началник на генералния щаб на армията. "Комерсант" отбелязва, че не трябва да се забравя, че Алжир е бивша френска колония, а последните седмици президентът Саркози даде ясен сигнал, че иска да върне присъствието на френски компании на местния пазар.



Кратко видео за Mig 29 K

Не са за изпускане кадрите към минута 2:30, където братушката изпълнява маневра Кобра.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.