Русия: Българските калашници са некачествени  

19 февруари, 2008

Индия доставя автомати “Калашников” от България, която отдавна е загубила правото си да произвежда серията. СССР дава лицензи на 18 оръжейни производители, но крайният им срок отдавна е изтекъл.

Няколко страни развиха свои модификации и цената на тези оръжия е много ниска, тъй като се използват евтини компоненти и затова много често те са с ниско качество. Това заяви говорителят на руския производител ИЖМАШ Александър Заварзин, цитиран от вестник The Times of India.

Заварзин изразява недоволството си от Индия, която се снабдява с калашници от България. Повод е новината, че предстои подписване на договор за лиценз, който ще даде право на индийска частна фирма да произведе последната серия на АК-100. Новата генерация ще бъде много по-лека, тъй като основното тяло ще е направено от пластмаса, обяснява Заварзин, информира БГНЕС.

Според изследвания на ИЖМАШ калашниците са предпочитани дори от американските войници в Ирак.

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ Русия: Българските калашници са некачествени

  • Анонимен
    19 февруари, 2008 15:37  

    "Според изследвания на ИЖМАШ калашниците са предпочитани дори от американските войници в Ирак." Да бе, чували сме ги тези истории. Още от Корея и Виетнам американците масово хвърлят своите си автомати и се въоръжават с трофейни калашници.

    Американците (главно специалните им части) ги ползват, когато искат да не ги разпознаят по звука на стрелбата. В иракските градове често се стреля с калашници, и никой не обръща внимание на това. Но ако се чуе M-16, всички разбират, че в областта има американци. Затова в някои случаи предпочитат калашници.

  • Nasko Hristov
    19 февруари, 2008 18:38  

    Това, което казваш е така, но въпросът тук опира до парите - както европейците, така и братушките гледат да прецакат 'Арсенал' и да му вземат пазарите.
    Остава неизяснен въпросът дали наистина нашите Калашници са от по-калпави материали и съответно по-ненадеждни, но това ще го знаят тези, които дълго време са използвали и едните и другите, защото всеки търговец хвали своята стока.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.