Ал Кайда се въоръжи с по-сигурен софтуер  

24 януари, 2008

Новата програма за комуникации има най-високо ниво на кодиране
Ислямски уеб сайт, често използван от поддръжниците на Ал Кайда, пусна обновена версия на софтуер за криптиране, който ще предложи по-сигурни и безопасни комуникации в Интернет между терористите.
Софтуерът, наречен Mujahideen Secrets 2, се рекламира като първата ислямска програма за безопасни комуникации в различни мрежи, притежаваща най-високото ниво на кодиране, съобщи CNET. Предлага се безплатно на защитения с парола сайт Ekhlaas.org, който често публикува съобщения от Ал Кайда,.
Новата версия наследява Mujahideen Secrets - софтуер, пуснат в началото на 2007 година от уеб базираната организация Global Islamic Media Front, свързана с Ал Кайда. В сайта се казва, че програмата е била разработена и пусната от Ekhlaas с цел да помогне на муджихидините, като цяло, и в частност на свързаната с Ал Кайда група Islamic State в Ирак.
Ефикасността на новия арабско езичен софтуер, който обезопасява имейли и други комуникационни средства, няма да може да бъде измерена веднага. Някои експерти по сигурност обаче предупреждават, че масовата дистрибуция на по-ранната му версия сред ислямистите и арабско говорящите хакери е имала доста добри резултати.
Поддръжниците на Ал Кайда използват в доста голяма степен Интернет, за да разпространяват изявленията на терористичната организация чрез стотици ислямски сайтове, където всеки може да публикува съобщения. Освен това, свързаните с Ал Кайда организации създават свои собствени сайтове, които често се местят, тъй като доставчиците на Интернет услуги ги спират.
Ас Сахаб, медийният клон на Ал Кайда, стана изключително технологичен през последните години. В него са публикувани 97 аудио и видео съобщения през миналата година, докато през 2002 са били пуснати само 6 такива, според данни на IntelCenter - американска организация, която следи ислямските сайтове.
Напоследък Ал Кайда и другите терористични групировки все повече се насочват към Интернет, за да се опитат да спечелят на своя страна младите мюсюлмани.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.