Израел създава армия на бъдещето  

11 декември, 2007

Безпилотни самолети, унищожаващи терористи от въздуха, автомобили-роботи, извършващи патрулиране и способни да открият нарушения по границата, кораби без екипаж на борда, плаващи покрай бреговете на сектора Газа, и войници на ЦАХАЛ, скрити в бункери на километри от реалните опасности – това е бъдещето, към което се стреми Армия за отбрана на Израел.

Тази седмица израелският вестник "Едиот Ахронот" публикува статия, разказваща за най-новите израелски военни разработки, предназначени за армията на бъдещето.

Във въздуха

Израел е известен на целият свят като лидер в областта на производство на безпилотни летателни апарати с малък, среден или гигантски размер. Тези самолети, които наистина летят сами, са производство на няколко предприятия от военната промишленост на еврейската държава, като например концерните РАФАЕЛ и "Авиациона промишленост" (ТАА). Техни машини вече са на служба в различни армии по света, от САЩ до Австралия и Южна Корея, вземат активно участие в палестино-израелския конфликт, също е в операциите на НАТО в Ирак и Афганистан.

На даденият момент официалната основна цел на израелските безпилотни самолети е да събират информациа и водене на радио-електронна война, но, според публикации в международната преса, те вземат и непосредствено участие в бойните действия, включително и в така нареченото "точково ликвидиране" на палестински терористи в сектора Газа. Става дума за прецизни операции по въздуха, когато след добро разузнаване, с една или ракета се унищожава определена цел - например лидер на групировка - без да пострадат други хора. По този начин бяха убити дори и двамата предишни лидери на Хамас.

По-голямата част от безпилотните самолети, които сега са на въоръжение, имат нужда от екипаж, който се намира на земята и управлява машината дистанционно. Сега новите израелски разработки вече са способни да летят наистна сами, включая излитане, кацане и летене над дадена местност без човешка намеса.

Наскоро стана известно, че специалистите на ТАА са разработили нов безпилотен самолет, наречен условно "Блуждаещия ловец", който в близко бъдеще ще може в продължение на шест часа самостоятелно да патрулира над предварително фиксирана територия, да открива сам цели на противника - ракетни установки "Касам" - и да изстрелва ракети по тях. Този аероплан е разработен по поръчка на израелската армия, която явно си е направила съответните изводи от Втората Ливанска война.

Още една разработка - безпилотният самолет-камикадзе "Харпия", носи със себе си 23 килограмов заряд и електрооптически датчици, позволяващи на оператора да определи потенциално опасна цел - вражески самолет - и при необходимост да го свали с таранен удар.

Безпилотната авиация е предназначена не само за разузнаване и унищожаване на врага. По въздуха може да се доставят зад фронтовата линия оръжие и боеприпаси и да се евакуират ранени. Сега отдела за логистика и снабдяване на ЦАХАЛ заедно с ВВС и командването на сухопътните войски проверява редица нови разработки, предложени от израелските компании за тази цел.

ТАА вече започна да провежда експерименти по превръщането на обичаен товарен хеликоптер в безпилотен. Компанията Urban Aeronautics разрабатва нов безпилотен вертолет X-Hawk , работещ не с външен винтов ротор, а с помощта на вътрешен ротор, задействащ турбореактивен двигател. Този неголям вертолет (с дължина общо пет метра) ще бъде способен да превозва товари с тегло от 230 килограма – храна, водa, медикаменти, боеприпаси и други.

Паралелно с всичко това, на преминалия наскоро конгрес на специалистите от израелския ВПК бе взето решение да се положат максимални усилия за производството на безпилотен медицински вертолет за евакуация на ранени от бойното поле. Според зададените параметри, вертолет ще бъде с дължина около осем метра и височина около метър и половина. Той ще буде способен да пренесе четирима човека и медицинско оборудоване, предназначено за оказване на извънредна помощ, и ще се предвижва със скорост от 150 км/ч на височина от 3 километра.

По земя

Независимо и едновременно две израелски компании се занимават с разработка на автономни патрулни автомобили, способни да извършват регулярни обходи по периметър на зададена местност, да фиксират всяко изменения и самостоятелно да преодоляват прегради, едновременно с това предавайки информация на контролния пункт. Първият обект за охрана, на който ще бъдат използвани автономните патрулни автомобили, съдейки по всичко ще стане аерогарата "Бен Гурион".

На този етап, тези автомобили са невъоръжени, но по оценка на специалистите, в най-близко бъдеще на подобн автомобили може да бъде монтирано и въоръжение. Авторите на проекта считат, че подобни автомобили са бъдещето на патрулните служби – те са неуморни, не се разсейват, не заспиват зад волана, а и тяхното унищожаване не води до загуба на човешки живот.

На последния авиосалон в Бурже компанията "Елбит Маарахот" представи първият в света действащ боен робот ВИПеР,предназначен за водене на бойни действия в градски условия. Роботът е способен самостоятелно да стреля и да хвърля различните видове гранати. Тежестта му е 12 кг, дължина – 36 см, широчина - 36 см, а височина – 22 см. Робота е с дистанционно управление и при помощта на специални програми, заложени в неговия електронен мозък. Способен е да се изкачва по стълби и да преодолява препятствия, паралелно наблюдавайки случващото се около наоколо. ВИПеР е въоръжен със специално направен за него мини-вариант на картечния пистолета "Узи" калибър 9 мм, с монтиран лазерен прицел. Според идеята на създателя си, робота е лек, преносим от войниците в една бойна група и се включва в сражение, когато има необходимост от проникване в здание.

По море

Израелските инженери не са забравили и за нуждите на военно-морския флот. Според флотски источници, сега са в разгара си изпитания еднoвременно на два вида плавателни съдове без екипажи на борда си. Те са производство на РАФАЕЛ и "Елбит Маарахот".

Един от тях – бойният катер "Протектор" е разработка на хайфския РАФАЕЛ. На неговият борд инженерите са разположили цялата необходима апаратура за намиране на врага в морето. Катерът е основан на базата на фиброгласовият десантен катер, който се използва и сега от израелските морски командоси, способен да носи повече от тон полезен товар. Засега на нега са монтирани картечници с калибър 7,62 мм, но в близко бъдеще катерът ще може да поеме значително по-тежко въорежение.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Израел създава армия на бъдещето

  • Анонимен
    03 януари, 2008 18:53  

    С такова малко население и с толкова много врагове, нормално е да залагат на безпилотни машини...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.