Черна българска хроника  

24 ноември, 2007

УБИЙСТВА, ВЗРИВОВЕ, ПОКУШЕНИЯ
2007 г.

4 ноември 2007 г., София
49-годишният Бончо Запрянов е убит в столичния квартал "Белите брези" до бл. 35. След покушението от полицията съобщават, че Запрянов е криминално проявен. Сигналът за убийството е подаден около 19.00 ч. На следващия ден, зам.-градският прокурор на София Роман Василев съобщи, че се работи по няколко версии за убийството. Версиите са в различни насоки, като една от тях е свързана с бизнеса на убития.

11 септември 2007 г., София
Около 9.30 ч сутринта в магазин на улица "Цар Симеон" до Женския пазар е прострелян с арбалет Али Мохамед Техер. 41-годишния иракчанин е откаран в "Пирогов", където по късно умира. По данни на полицията, иракчанинът не е бил криминално проявен. Според разследващите случая, това е първото убийство с арбалет в България.
Нападателя изненадал Али Тахер на работното му място - магазин за арабски сувенири и храни. Стрелата пронизала иракчанина в гърба, минала през тялото му и част от нея излязла през корема.
Минути преди нападението продавачи от съседни магазини видели мъж с арбалет да върви по съседната улица "Цар Борис Първи". Нападателят вървял бавно и спокойно със зареден арбалет. Той бил среден към нисък на ръст с нормално телосложение и не личало да е от арабски произход. Според очевидците след като нападателят застрелял Али Техер се върнал по същата улица, по която бил дошъл.

11 юли 2007 г., София
Бизнесменът Манол Велев, съпруг на Весела Лечева, е прострелян в главата около 11.00 ч. във входа на офиса си на ул. "Мизия" 3 в центъра на София. Простреляният е откаран в "Пирогов". След няколко часова операция в "Пирогов", състоянието на Мелев остава тежко и той е в кома.

14 май 2007 г., София
45-годишният Александър Тасев, президент на ФК "Локомотив" (Пловдив), е убит в столичния квартал "Бояна". Александър Тасев е застрелян около 10.30 ч. на ул. "Севастократор Калоян". Тялото му е намерено в лекия му автомобил черен "Мерцедес" S класа, с регистрационен номер СА 6969. Сигналът е подаден в полицията минути след 11.00 ч. от случайно преминаващ гражданин. Автомобилът, в който е убит, е лизингов, на "Балканстар. Тасев е прострелян с два куршума в главата.

9 май 2007 г., Бургас
Председателят на общинския съвет на Несебър Димитър Янков е убит към 21.30 часа. Престрелката е възникнала в района между улиците "Любен Каравелов", "Гладстон" и "Пробуда", като Янков е застрелян в Порше "Кайен" пред кооперацията, където живее приятелката му. Четири или пет куршума застигат председателят общинския съвет в Несебър. Като предполагаем убиец се сочи неизвестен мъж, облечен с анцуг, по описание на очевидци, който се издирва от бургаската полиция.

24 април 2007 г., София
Към 11.00 ч. в дома си на улица "Горски пътник" 47 е намерена мъртва 50-годишната Йорданка Запрянова. Шест куршума са причината за смъртта й. Убитата е майка на застреляния през 2005 г. Константин Дишлиев. В деня на убийството Запрянова е трябвало да даде показания по досъдебното производство срещу Евелин Банев.

9 януари 2007 г., Мусачево
В двора на къщата си в Мусачево е убит кметът на Елин Пелин Янко Янков. Той е прострелян няколко пъти в тялото. Сигналът за убийството е подаден в 20.15 ч. от съпругата на Янков. Тя съобщава, че открила тялото на мъжа си в двора на къщата. Името на Янко Янко се свързва със сериозни бизнес интереси.

2006 г.

6 декември 2006 г., София
Наркодилърът Радослав Иванов Велков, по прякор Темерута, е прострелян в столицата. Покушението е станало малко преди 17 часа пред сградата на VІ РПУ на столичния булевард "Цар Борис ІІІ".
Велков е бил с жена, която се е представила за негов адвокат. Велков е откаран с линейка във Военномедицинска академия, където, по първоначална информация, е приет в много тежко състояние, прострелян в главата. По-късно е съобщено, че е открит и изоставен микробус, от който се предполага, че е стреляно по Радослав Велков.

6 декември 2006 г., София
Неизвестно лице е стреляло по колата на Димитър Вучев-Демби. Стреляно е по автомобил "Ауди" в кв. "Симеоново", в който се е намирал Вучев. Димитър Вучев-Демби не е бил ранен при стрелбата срещу него. Няма пострадали. Изпочупени са стъклата на колата.

21 ноември 2006, София
Красимир Ангелов Димитров на 42 години, бивш волейболен състезател, е прострелян около 20.00 ч. на булевард "Цар Борис ІІІ" в София. От полицията съобщават, че Ангелов е застрелян, когато заедно с негов приятел са отивали към заведението "Вини" на столичния булевард "Цар Борис ІІІ". Красимир Димитров е останал навън да разговаря по телефона, докато приятелят му е влязъл в кръчмата. Тогава Димитров бил убит с два куршума в главата. Според полицията Димитров не бил от организирания престъпен контингент.

08 октомври 2006, София
При стрелба в клуб "Амейзинг" в ж.к. "Гоце Делчев" с девет куршума е застрелян криминално проявеният Никола Иванов-Бобъра. Двама маскирани мъже са влезли в заведението и са открили огън по Иванов, като при престрелката са били тежко ранени двама души, които са били заедно с Бобъра - Николай Апостолов и Тони Димитров. Те са откарани в шокова зала на ВМА, с опасност за живота. Двамата са криминално проявени, регистрирани са за грабежи, кражби на автомобили и палежи. В момента на инцидента не е имало други посетители в заведението. Бобъра е сочен за наследник на убития в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца и се е занимавал с разпространение на наркотици в столични заведения и кражба на автомобили. Преди убийството на Иванов е имало две неуспешни покушения срещу него.

28 август 2006 г., София
На кръстовището на ул. "Костенски водопад" и бул. "Тодор Каблешков" е убит Драгомир Илиев-Драшко. Той е прострелян с два куршума в главата. По време на стрелбата с Драгомир Илиев е приятелката му, която е без наранявания. Според информацията нападателят открива огън от черен джип BMW и е маскиран и с бронежилетка.
Драгомир Илиев е криминално проявен с две висящи дела срещу него. През 2002 г. срещу него е извършен друг атентат- взривен е апартамента му.

16 август 2006 г., Перник
Късно вечерта на 16 август е намерено тялото на 32-годишният Александър К. на паркинга пред жилищен блок 6 в квартал "Димова Махала". Той е прострелян с огнестрелно оръжие в областта на тялото и главата. Александър не е криминално проявен. Той е разведен и има едно дете. Предполага се, че мъжът се е прибирал към жилището на родителите си в блок 12 на квартал "Димова махала". По предварителна информация по него е стреляно от автомобил с 5-6 куршума.

4 август 2006 г., Варна
Взрив разкъсва 31-годишния търговец на зърно Асен Николов Николов. Това се случва около 22.10 ч. пред дома му. Николов спира с черното си "Ауди А8" със софийска регистрация 7697 НМ на паркинга пред блок 1 на ул. "Дрин"- една от пресечките на централния булевард "Вл. Варненчик". Секунди след това мощна експлозия разкъсва на части тялото на жертвата.

11 май 2006 г., Долна баня
Намерен е трупът на турския бизнесмен Явуз Капаноглу с ножица в гърлото. Тялото е овързано с тиксо и е открито в апартамент, ползван от убития. Турчинът е купил преди време профсъюзната база в града и е собственик на хотел "Преслав" в Златни пясъци.

10 май 2006 г., София
41-годишният бизнесмен Иво Георгиев Марков е убит пред дома си. Сигналът за убийството е получен около 22.00 ч. Той има различни регистрации за кражби, грабежи, измами преди `90-та година. Мъжът има две фирми, регистрирани на негово име. Предметът на дейност на едната фирма бил търговия със софтуер, а на другата - търговско посредничество и строителство.

22 февруари 2006 г., София
При стрелба около 14 часа на ул. "Червена стена" в столичния квартал "Лозенец" е убит Иван Тодоров-Доктора. При стрелбата е ранен и 37-годишният Васил Стоянов, шофьор на Доктора. Той е откаран с линейка във Военномедицинска академия и е настанен в Шокова зала с огнестрелни рани в корема, дясната ръка и двата крака. По същото време в столицата започва пресконференция на НСБОП за разбитата във Варна печатница за фалшиви пари.

2005 г.

26 октомври 2005 г., София
В района на булевард "България", преди кръстовището с улица "Димитър Несторов" е убит собственикът на Българската финансова група ДЗИ Емил Кюлев.
В 9.14 ч. на тел. 166 е получен сигнал за стрелба по автомобил. Изпратената на място дежурна следствено-оперативна група от СДВР, криминалисти от СДВР и следователи от Столичната следствена служба установяват, че в автомобила от Бояна към центъра е пътувал Емил Кюлев (48 г.), който е прострелян многократно и малко по-късно е починал на място. Ранен е и шофьорът, който е откаран в Института "Пирогов".

19 октомври 2005 г., Сливен
25-годишната Милена Добрева е простреляна в Сливен, а убиецът се самоубива. Според запознати жената е била проститутка, работеща в България и чужбина. Нейният убиец е Йордан Стефанов - сутеньор, известен на полицията. Двамата са били сгодени, но после жената отказала да се омъжи за него. След убийството незабавно полицията е започнала да издирва Стефанов като вероятен извършител, защото са знаели, че двамата са близки. Открили са го на паркинг. Той се е прострелял, когато е забелязал, че полицаите го преследват.

12 октомври 2005 г., Перник
Около 21.20 ч. в улицата между хотел "Струма" и кафе "Емералт" в Перник е застрелян Васил Арарски, известен като Райко Кръвта. По време на стрелбата е ранен и полицай - сержант Николай Костов от СДВР. На мястото на престрелката са намерени 10 гилзи. Райко Кръвта е сочен за един от ключовите фигури при разпространението на наркотици в Югозападна България.

10 октомври 2005 г., София
В джип "Тойота" на ул. "Деян Белишки" в кв. "Гоце Делчев", София, около 9.00 ч. сутринта е застреляна Шинка Манова, директор на дирекция "Последващ контрол" в Агенция "Митници", и шофьорът й. Шинка Манова умира на място, а 25-годишният Йордан Герговски - на път за болницата. Йордан Герговски е бил криминално проявен. Името на Шинка Манова (трета по ранг в митниците) фигурира в разработка на НСБОП по повод осуетена контрабанда на ВИС в Бургас.

1 октомври 2005 г., София
На улица "Баба Илиийца" в столичния квартал "Красно село" около 14.00 ч. с три куршума е застрелян Румен Юруков. Малко пред да бъде убит Юруков излиза от блок 43 заедно с дъщеря си. Качва се в колата си Хонда "Прелюд". Преди да бъде застрелян той се движи по улица "Звездел", спира на кръстовището с ул. "Баба Илийца", за да направи ляв завой. Точно там го чака убиецът му, който стреля три пъти в него през прозореца. Въпреки раните, Юруков успява да подкара колата, но само 20 метра след това губи съзнание.

20 септември 2005 г., Варна
На бул. "Стамболийски" в района на Колхозния пазар във Варна е убит Митко Димитров, един от най-скъпо платените адвокати в града. Стрелците са били двама и са избягали в неизвестна посока веднага след стрелбата. Димитров е починал в линейката, която е пристигнала на място веднага след стрелбата. Той е бивш служител на МВР.

7 септември 2005 г., София
На бул. "Скобелев" в центъра на София е застрелян в автомобила си Мерцедес Мартин Хасан Дойчев, български гражданин от сирийски произход. Впоследствие се изяснява, че мъжът си е сменял името. Името на Дойчев се свързва с разпространението на наркотици в България.

25 август 2005 г., Слънчев бряг
В комплекса "Мултиплейс" в курорта Слънчев бряг пред десетки свидетели около 22.30 ч. снайперист убива Георги Илиев, президент на ВАИ холдинг. Убийството е извършено десет години и четири месеца след убийството на брат му - Васил Илиев (25 април 1995 г.). Георги Илиев празнува класирането на отбора му Локомотив (Пловдив) в турнира за купата на УЕФА.

31 юли 2005 г., София
На ул. "А. Кънчев" в заведение центъра на София са застреляни Антон Милтенов-Клюна, Николай Добрев-Цайса и Иван Тодоров-Призрака. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в полицията за опит за убийство, наркотрафик, кражби. Според оперативна информация Антон Милтенов-Клюна участва в преразпределението на наркопазара у нас.
Източници от МВР сочат Антон Милтенов-Клюна като близък с Димитър Вучев-Демби и убития на 6 декември 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. На 12 юли 2005 г. лек автомобил "Ауди" А6 , в който пътуват охранителите на Димитър-Вучев-Демби, е взривен на пътя между Костенец и Долна Баня.
След убийството на Константин Димитров-Самоковеца на 6 декември 2003 г. в Амстердам тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов определя Антон Милтенов-Клюна за наследник на Самоковеца.

14 май 2005 г., София
На ул. "11 август" в столицата е убит 28-годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян близо 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от индийския ресторант "Тадж Махал" и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

11 май 2005 г., София
Пред блок 984 в ж.к. "Люлин" в столицата е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил с Сергей Георгиев-Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири.

9 април 2005 г., София
На бул. "Васил Левски" в столицата около 17.00 ч. е прострелян ромският бизнесмен Кирил Киров по прякор Японеца. При покушението Кирил Кирилов е ранен тежко в главата. В резултат той изпада в кома. След направените поредица от операции, той оцелява. Впоследствие е установено, че срещу Кирил Кирилов- Японеца е стреляно с малокалибрена пушка тип флобер, от тъмен микробус, паркиран до хотел "Даунтаун".

16 февруари 2005 г., София
В квартал "Люлин", в заведение "Бъфало" е убит 46-годишният Димитър Тодоров-Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

2004 г.

24 октомври 2004 г., София
При стрелба на столичния бул. "Витоша" пред заведението "Upstairs" в близост до кръстовището с улица "Кърниградска" е прострелян - Дмитрий Русевич Минев, известен като Димата Руснака. След стрелбата Минев е откаран веднага от охраната си в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", където е настанен в шокова зала. Въпреки усилията на лекарския екип Дмитрий Минев умира. Дмитрий Минев-Руснака е обявяван многократно за издирване. Регистриран е за рекет, измама, фалшифициране на документи и има издадена условна присъда. Името на Дмитрий Минев-Руснака добива обществен популярност около т. нар. "гангстерска война" през 1993 - 1994 г. Тогава МВР обявява Дмитрий Минев и Красимир Маринов-Маргина за издирване. Това става причина и те да заминат за чужбина.
След връщането си в България Дмитрий Минев заедно с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата създават охранителната фирма СИК, която по-късно става застрахователна компания. През 1998 г. обаче им е отнет лицензът за застрахователна дейност. Името на Руснака често се свързва и с това на Иво Карамански. През 1993 г. Руснака и още няколко души са арестувани в Чехия за контрабанда на крадени коли. След инцидента той се отделя от Карамански.

31 август 2004 г., София
Двама маскирани стрелят безразборно в столичен букмейкърски пункт на ул. "Буря" в "Княжево", София. При покушението е на място е убит гл. сержант Кирил Живков (30 г.), инспектор в столичното Шесто РПУ, който по това време е пускал фиш за следващата лотария. Тежко е ранен и впоследствие умира Асен Петров (29 г.), известен с прякора Шаки. Той е криминално проявен и в хода на разследването на случая става ясно, че именно той е бил обект на покушението. Ранени са и други двама души, на които им е оказана спешна медицинска помощ.

30 юли 2004 г., София
В ресторант "Славия" в София маскирани като полицаи убийци застрелват Милчо Бонев-Бай Миле и петима от бодигардовете му.
Според оперативната информация от МВР Милчо Бонев, известен като Бай Миле, е един от основателите на силовата групировка СИК заедно с Красимир Маринов-Маргина, Дмитрий Минев-Руснака, Румен Николов-Пашата, Младен Михалев-Маджо и Венцислав Стефанов.
Официално Милчо Борисов се занимава с трансфери на спортисти. Близък е до ФК "Славия".

26 юни 2004 г., София
В София е прострелян 38-годишният Бранимир Григоров-Бранко. По данни на полицията Бранко е с богато криминално досие. През февруари 2004 г. Бранко е осъден на една година затвор за притежаване на оръжие. Той е задържан на 4 декември 2003 г. край Айтос заедно с Петър Харизанов, който загива с петролния бос Стоил Славов при взривния атентат "Джейм Баучър" на 19 януари 2004 г. Според една от версиите двамата са подготвяли атентат срещу Димитър Желязков-Митьо Очите. Кум на простреляния е Младен Михалев-Маджо. Срещу Григоров има образувано и следствено дело за предлагане подкуп на служебни лица.

14 юни 2004 г., София
В София на паркинга пред магазин "Била" в ж.к. "Лагера" е убит Петър Илиев, по прякор Кучето. Убийството става по време, когато на територията на магазина има много хора. Илиев е уцелен с един куршум в белия дроб. Убийството е извършено с ловна пушка, снайпер. Петър Илиев не е бил криминално проявен и не е ходил с охрана и оръжие. Полицията не свързва името му с дейността, около разпространението на наркотици в България. Съществуват предположения, че той е бил близък до Константин Димитров- Самоковеца. Предполага се, че Петър Илиев е отговарял за част от контрабандните канали на Самоковеца.

4 юни 2004 г., София
При стрелба в кафе "Арт Декор" на Симеоновско шосе са убити трима души и са ранени други двама. Загиналите са Димитър Христов, известен като Митко Малкия, Живко Иванов и Калоян Савов. Имената на ранените са Стефан Колев и Владимир Гаманов. Оказана им е медицинска помощ. Извършителите на убийството са били облечени в дрехи на свещеници. Името на Димитър Христов се свързва с това на Златомир Иванов-Златко Баретата.

9 март 2004 г., София
С пет куршума в София е убит Борис Бакърджиев, по прякор Горилата. Борис Бакърджиев има двойно гражданство- руско и българско. Има адресна регистрация в столичния кв. "Младост". Той е криминално проявен. Името му е свързва с разпространение на наркотици. Предполага се, че Борис Бакърджиев е близък до Златомир Иванов-Баретата.

19 януари 2004 г., София
В асансьор на сградата на бул. "Джеймс Баучер" 87 в кв. "Лозенец" в София избухва бомба. При взрива загиват трима души. Това са Петър Иванов Петров - роден през 1972 г., Илиян Весков Казаков - роден през 1966 г. и 44-годишният Стоил Георгиев Славов. Петров и Казаков са били охранители на Стоил Славов.
Славов е собственик на петролната фирма "Интерпетролеум" и е един от основателите на групировката СИК. По първоначални данни количеството на взривното вещество е около 500 грама тротилов еквивалент. Бомбата е била поставена на покрива на асансьора в сградата на "Джеймс Баучер" 87. Предполага се, че е била задействана с мобилен телефон.
...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.