Терористите вече се обучават в онлайн лагери  

22 ноември, 2007

Досега те използваха секретни бази в страни като Афганистан, но вече разчитат на интернет както за пропаганда, така и за обучение

Интернет е станал ключов образователен инструмент за ислямските терористи, които използват Мрежата, за да обучават наемници в кибер тренировъчни лагери, заявиха експерти по криминология и сигурност.
Габриел Вайнман, експерт по Интернет сигурност, който преподава в университета в Хайфа, Израел, и в университета в Майнц, Германия, казва, че досега военните са използвали тайни лагери в страни като Афганистан, за да извършват цялата си тренировъчна дейност. Сега обаче те се срещат в кибер пространството, посочва Вайнман, цитиран от news.yahoo.com, на конференция по Интернет сигурност в офиса на федералната полиция на Германия (BKA).
Според експерта, уеб сайтове и чат румове, използвани от военни ислямски групировки като Ал Кайда, не служат само за разпространяване на пропаганда, но и за обучаване. Те учат хората онлайн как да станат терористи, казва Вайнман.
Ал Кайда е пуснала практически уеб сайт,
който показва как се използват оръжия, как се носи отвлечен и как се използва тор, за да се направи бомба.
Иракските бунтовници пък използват обществено достъпни сателитни снимки от портала Google Earth, за да локализират набелязани обекти за нападения. Друг тревожен аспект на кибер обучението е, че деца могат да бъдат изложени на ислямски военни идеи, когато са онлайн.
Вайнман, който изучава използването на уеб сайтове от военни групировки от близо десетилетие, подкрепя тезата си, като дава за пример как деца са имитирали обезглавяването на американския предприемач Никола Берг в Ирак през 2004 година. Според много експерти, Берг е бил обезглавен от новия лидер на Ал Кайда Абу Мусаб Ал Заркауи.
Криминалната дейност в Интернет се увеличава
с обезпокоително темпо, казва президентът на BKA. През 2006 година немската полиция е регистрирала 165 000 криминални случая, използващи Интернет, което е увеличение с 40% в сравнение с 2005. Престъпленията от този род включват разпространяване на детска порнография, организирана престъпност, икономическа престъпност, индустриален шпионаж и дори планиране на терористични актове.
Друг проблем за криминалните следователи е увеличаващата се употреба на високоскоростни безжични Wi-Fi интернет връзки. Престъпниците и терористите могат често тайно да се включват в безжичните връзки на хората в жилищните сгради или на обществени места, което им осигурява по-голяма анонимност.
От BKA повториха молбата си Германия да разреши така наречените
„онлайн търсения на компютри на заподозрени”
– дистанционно наблюдение на компютри чрез използване на троянски кон като шпионски софтуер. Това, обаче е доста деликатен въпрос в Германия, където хората са чувствителни относно полицейското наблюдение, предвид историята на нацисткото разузнаване „Гестапо” и на „Щази” на бившата Източна Германия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.