Полицията ще изземва автоматите на гардовете  

22 август, 2007

МВР спира да издава разрешителни

Правителството се готви да забрани на охранителните фирми да използват автоматични оръжия при пазенето на особено застрашени обекти, научи "Дневник" от източници от МВР. Министрите ще разгледат промени в Закона за контрол на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

С поправките ще се отмени текстът, упълномощаващ вътрешния министър да дава разрешение за използването на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба за охранителни дейности с висока степен на опасност за охранявания обект и бодигардовете. След приемането на промените и от Народното събрание охранителните фирми, получили такива разрешителни, ще имат срок един месец, за да ги върнат в МВР.

Аргументите за предлаганите промени са, че законодателството на Европейския съюз не разрешава в граждански структури да има автоматично оръжие. Редица неправителствени организации съветват на охранителните фирми да не се дава възможност да ползват такива оръжия. Подобна възможност в момента имат бодигардовете в Сърбия, Албания и Румъния.

Засега няма информация колко разрешителни ще трябва да бъдат върнати на вътрешния министър. По неофициална информация такъв документ има охранителната фирма на Министерството на отбраната МОБА. В интервю през 2006 г. зам.-управителят на дружеството Радослав Христов заявява, че гардове на компанията използват автомати "Калашников" за охрана.

Според специалисти от бранша промените не се правят, за да се удари МОБА, а най-вероятно друга компания е поискала да получи разрешително за автоматично оръжие. Това обаче е поставило МВР в затруднена ситуация, тъй като не може да се разреши на гардове да използват автомати в населено място, коментираха експертите. Според тях промените със сигурност ще затруднят и работата на военната фирма, тъй като тя обикновено охранява големи военни имоти, което не може да стане с газови пистолети.

Кампания за затягане на режима за дейността на охранителните фирми започна МВР от началото на годината. Вътрешното министерство първо провери личната охрана на "добре облечените бизнесмени", как се пазят ценни пратки и товари, както и обекти с особено значение за икономиката и сигурността на страната. Полицаите гледаха как са попълнени документите, каква е организацията и как се изпълнява охранителната дейност във фирмите. Причината за инспекцията бяха случаи на небрежно отношение на част от търговците към действащата нормативна регламентация, довели до многобройни нарушения и до зачестяването на случаите на инциденти, мотивира се тогава МВР.
Панайот АНГАРЕВ
dnevnik

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Полицията ще изземва автоматите на гардовете

  • Анонимен
    14 октомври, 2007 18:14  

    Много интересно а тези високо рискови обекти кой ще ги пази,може би полицията но и тя е със пистолети.И какво ще направи горкичкия охранител?-Може би като онзи виц:Две мутри крадът склад със черна техника и единия пита другия.Каква е тази черна сянка бе колега? Другия отговаря-Пазача.
    -Защо на стряска тогава.
    -Гледа какво изнасяме за да не го прикараме при делбата.
    Това е само виц.Но има има много истина във него.Във интернет има една фотография два апартамента един до друг на едната врата пише че не под оръжеен контрол,а на другата че под оръжеен контрол.Пита се КОЯ ВРАТА ЩЕ ИЗБЕРЕ ПРЕСТЪПНИКА? Също то е при високо рисковия обект.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.