Самоделни мини убиват най-много американски войници в Ирак  

17 юли, 2007

Най-мощната армия в света не може да се пребори с най-ефективното партизанско оръжие - мините. Пентагонът ги нарича IED (Improvised Explosive Devices) - “импровизирани взривни устройства” - съкратено ИВУ, с други думи: саморъчно направени мини. Те причиняват 70-80 на сто от загубите на американските войски.
ИВУ се правят от местни хора, които са много добри в занаята. Списание “Тайм” разказа за един от тях - багдадският инженер по електроника Саиф Абдула, който прави в кухнята си взриватели за ИВУ. С продукцията му според него са били убити или осакатени десетки, дори стотици американци. 28-годишният ентусиаст изцяло се вписва в стереотипа на компютърен маниак щатски образец - чак до пъпчивото лице и флашчето на връзката за ключове.

Кухнята му е отрупана с поялници, стари платки и микросхеми, извадени от боклука дистанционни за телевизор и електронни играчки. Абдула може да сглоби детонатор от детско уоки-токи и часовников механизъм от таймер за пералня. И досега е съжалявал за работата си само веднъж – когато научил, че Пентагонът е възложил решаването на проблема с мините на група учени от Масачузетския технологически институт. Абдула мечтае да защити там дисертация. “Помислих си, ако животът ми беше тръгнал другояче, кой знае? Може би щях и аз да съм в тази група. Аллах обаче е решил да съм от другата страна,” казва той пред кореспондента на “Тайм”.

Готовите мини се залагат от наемници, които понякога получават само по 50 долара. Често ги взривяват с мобилни телефони.

Да заложиш мина е лесно - спираш край пътя и се правиш, че сменяш гума. Или пък изрязваш дупка в пода на колата - тогава само натискаш спирачката и пускаш мината на асфалта, както кокошката снася яйце.

Мините се маскират отгоре с боклук, какъвто в Ирак има колкото щеш, а понякога и с трупове - бунтовниците знаят, че войниците все ще трябва да ги приберат. Понякога върху мината слагат и човешки изпражнения, за да не се вглеждат много-много войниците от конвоя. Вражески снайперист може да подмами войниците да излязат от колите, за да се скрият зад развалини или зидове - където предварително са заложени мини.

Партизанските сапьори знаят, че американците не оставят на бойното поле телата на своите убити. Веднъж с една мина бяха взривени шестима войници, пристигнали на мястото, където беше паднал военен хеликоптер. И двамата членове на екипажа бяха загинали. Партизаните, свалили машината, бяха заложили близо до труповете крайпътна мина.

На 12 май партизани нападнаха американски патрул южно от Багдад, убиха петима войници и плениха трима. В очакване, че военните ще се втурнат да ги издирват, те заложиха мини в околните поля и горички. Убит беше още един войник, а трима - ранени. В 9 от всеки 10 случая партизаните снимат експлозиите с видеокамери и после правят разбор на записите.

Пентагонът се бори срещу мините с всички сили - изразходва милиарди долари и привлича едва ли не нобелови лауреати. През 2004 година ведомството формира специална група за борба срещу крайпътните мини, която включва почти 400 души. Досега тя е похарчила 6,3 млрд долара. Тазгодишният й бюджет е 4 милиарда. Почти всеки ден обаче американски младежи загиват в Ирак, убити от самоделни мини. Заради тях САЩ губят войната.
В Ирак и Афганистан днес има почти 5000 робота (при едва 150 през 2004). Последният модел, наречен с кучешкото име “Фидо”, има дигитален “нос”, който подушва експлозиви. Публицистът Дейвид Игнейшъс обаче отбелязва, че самоделните мини са евтини, а “дългоносите” роботи - толкова скъпи и капризни, че войната срещу мините излиза на въстаниците далеч по-евтино.

За да се предпазят от мините военните машини са оборудвани с генератори на смущения, които заглушават сигнала на клетъчните телефони, използвани от бомбаджиите. В небето се реят безпилотни разузнавателни самолети. На земната повърхност са монтирани стотици скрити датчици. Нови и нови слоеве броня покриват високопроходимите коли. Това помага, но само отчасти.

Пентагонът отбелязва, че допреди три години на практика всяка мина е нанасяла някакви щети, а днес за целта са необходими вече шест. Мини избухват обаче над сто пъти дневно, затова загубите са все по-големи. Наистина те са много по-малко, отколкото през всички досегашни войни на САЩ, включително виетнамската. Но всекидневните заглавия с броя на убитите и капитулантската пропаганда на Демократическата партия постепенно подрониха вярата в победата сред обикновените хора.

Преди известно време ЦРУ даде остроумна идея - да бъдат направени и пуснати на черния пазар в Ирак дефектни взриватели, които да разкъсат на парчета всички тайни бомбаджии. Този почин обаче беше отхвърлен от юрисконсултите на ЦРУ, от чието одобрение зависят всички идеи. След 11 септември стана ясно, че ЦРУ е имало няколко сгодни случая да убие Бин Ладен, но всички възможности са били пропуснати по същата причина.

Според Игнейшъс военните разполагат с техника, която дава възможност да бъде взривена от разстояние всяка мина в Ирак, като се нагреят дистанционно жичките, водещи към детонатора. Юридически съветник на ЦРУ обаче забранил и този метод, защото така можело да загинат и мирни жители. Вместо тях загиват американски войници.

Красотата може и да спаси света, но юристите със сигурност ще го погубят.


Още:
Импровизирани взривни устройства срещу US-армията в Ирак

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.