Робот полицай тръгва по улиците  

09 юли, 2007

Роботът полицай скоро може да излезе от игралните филми и да тръгне по улиците, пише в. "Вашингтон пост". Само преди няколко дни американските компании "Ай-Робот" и "Тейзър" сключиха договор за съвместно производство на машини за полицията и Пентагона.

"Ай-Робот" е известна на потребителите в Щатите с умната прахосмукачка "Румба", която сама чисти жилището и зарежда батерията си без човешка помощ. Но през последните години фирмата разработва самоходни роботчета "ПакБот", които помагат на полицията и армията за обезвреждане на мини или разузнавателни операции.

"Тейзър" е известна с едноименното си оръжие, което парализира хората с малки "стрелички"закачени на развиващ се кабел, заредени с восоковолтово напрежение. Оръжието се използва от полицията и частни охранителни фирми в цял свят.

С добавянето на "Тейзър" към нашите продукти искаме да дадем на войниците и полицаите несмъртоносно средство за защита, казват от "Ай-Робот".

Според някои експерти роботът полицай е прекалено опасен, защото може сам да реши кога и по кого да стреля. Това е една нова стъпка в тази посока, казва Джон Пайк, шеф на организацията за военни изследвания "Глобъл секюрити".

Нещата не се променят толкова бързо, но смятам, че в края на следващото десетилетие ще видим реалните варианти на Робокоп и Терминатора, казва Пайк. Може дори да видим автономно действащи роботи, които да имат възможност не само да парализират, но и дори да убиват хора, смята шефът на "Глобъл секюрити".

Самоволното взимане на решения е нещо, което е много далеч от целта на съвместната ни разработка с "Тейзър", казва вице-президентът по бизнес развитие на "Ай Робот" Джим Римарчук.

Според Римарчук в момента компанията не предвижда разработката на военен робот, въоръжен със смъртоносна техника. Освен това всички действия на военните роботи се наблюдават от хора, които дават команди за изпълнение на действия. Така че няма начин машината сама да вземе решение да използва оръжието си.

Все още не са ясни финансовите параметри на сделката между "Тейзър" и "Ай Робот". От двете компании са обявили, че първият прототип на робополицая ще бъде демонстриран на конференцията на "Тейзър" през юли в Чикаго, САЩ.

Моделът ще комбинира робота "ПакБот Експлорър" с "Тейзър Х26" в една обща платформа. Все още не е ясно колко ще струва устройството, както дали ще бъде пуснато за свободна продажба.

От конкурентната на "Ай Робот" компания "Фостър-Милър" също имат подобно устройство - на техния робот "Талон" допълнително може да бъде монтиран "Тейзър".

Въпреки че електрошоковият пистолет помага много на полицаите, оръжието е критикувано, че може да причини смъртта на хора със сърдечносъдови проблеми.

От "Тейзър" обаче контрират, че нито едно оръжие не е безопасно и припомнят, че техният продукт е спасил много човешки животи, като е бил използван от полицаите вместо огнестрелно оръжие.

"Ай Робот" е основана през 1990 г., като в момента най-известният й продукт е кръглата електронна прахосмукачка "Румба". Домашните роботи осигуряват около 60% от приходите на компанията, като останалите идват от доставки за полицията и военните.

Роботът "ПакБот" е обез-вредил хиляди бомби и е послужил за наблюдения на пещери и жилища за скрити терористи в Ирак и Афганистан. Много често преди войниците да нахлуят в даден район, първо се изпраща "ПакБот", който заснема на живо обстановката и предаваданните по безжичен път в командния пункт.

Техниката има видеокамера с възможност за заснемане на тъмно, освен това машината с лекота преодолява препятствия и се изкачва по стълбища. Между войниците и "ПакБот" съществува емоционална връзка - във военните подразделения всяко роботче си има име като домашен любимец.

Със съвместния си проект си с "Тейзър" "Ай Робот" опипва нов пазар и намира евтин начин да пробие на него, казва анализаторът от "Бенчмарк Ко" Алекс Хамилтън. "ПакБот" се е доказал в реални условия, единственото от което има нужда, е промяна в софтуера, която да позволи командването на "Тейзър". Това няма да представлява проблем за "Ай Робот", обяснява Хамилтън.

Джон Пайк предполага, че новата машина ще се използва първоначално от полицейските екипи за бързо реагиране и охраната на щатските затвори. Освен това машината ще има и друго приложение -като охрана на ценни пратки. Например роботът може да стои във фургон или бронирана кола и когато пратката бъде атакувана, той ще неутрализира нападателите.

Със сигурност "Ай Робот" ще реализира огромни приходи от робополицая, казва Пайк. Още отсега виждам как охранителните компании и правоприлагащите организации се редят на опашка да го купят, защото той е евтин заместител на човека, обяснява експертът.

Много лесно тези машини могат да станат убийци, смята шефът на "Глобъл секюрити". Затова в тях по някакъв начин трябва да се вгради първият закон на роботите "Никога да не се посяга на човешко същество", измислен от световноизвестния писател фантаст Айзък Азимов през далечната 1942 г.

Емил Петров
"Труд"
Военните роботи iRobot ще се оборудват с Taser

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.