Джуба - неуловимият багдатски снайперист  

10 юни, 2007

Митът за Джуба – самотният багдадски снайперист, който отстрелва един по един американски военни, не спира да тормози американците в Ирак. Най-голямата военна машина в света засега дори не успява да разбере дали Джуба е измислен герой или истински иракски бунтовник. Въпреки че на два пъти беше съобщавано, че багдадският снайперист е заловен, убийствата на американски войници продължават.

Внимание: В клипа има сцени на насилие

Джуба твърди, че за година и половина е отнел живота на 634 американски войници и е ранил 206. Той разпространява в интернет клипове, които показват как един по един американски войници в пълно бойно снаряжение падат покосени от куршума му. Сглобените във филми 10-15-секундни кадри разкриват как се прицелва през мерника в своите жертви и след това стреля. Куршумът е един, за да не може да се установи мястото, от което идва, но е безпогрешен. След изстрела войникът неизменно пада на земята, а околните бягат панически. Някои завличат убития на сигурно място… Понякога отделните кадри са прекъсвани от образа на президента Буш пред десетки ковчези, покрити с американското знаме.

В един от клиповете се появява самият Джуба. Той е с черна маска, черни ръкавици, бял панталон с черен колан и светла риза. Влиза в стая с пушка в ръка. Слага я на масата, взима един молив и прави нова дебела линия в един доста дълъг списък - убит е поредният американски войник. След това Джуба започва да пише в дневника си: “Как може да ядем или да пием, и дори да спим, след като братята ни стоят в затворите на неверниците?” Мистериозният стрелец от Багдад твърди, че е член на Ислямската армия в Ирак – една от най-активните въстанически групировки в страната.

Джуба се прочу за пръв път през лятото на 2005 година. Тогава обвитият в мистерия стрелец за пръв път пусна в интернет клип, които показва как отстрелва един по един американски военни. Снимките са зловещи, придружени от ислямска музика и образите на президента Буш и други държавни лидери, също отстрелвани един по един. Гласът зад кадър съобщава, че Ислямската армия в Ирак вече има “порядъчен брой стрелци” с твърда ръка и орлов поглед.

“Идеята да се снима стрелбата е много важна, защото кадрите, които показват как войниците падат, след като са улучени, имат по-голямо въздействие върху врага, отколкото всякакво оръжие,” казва той. От клиповете става ясно, че оръжието на стрелеца е винтовка Табук, произведен в Ирак по модел на югославско оръжие. Подобно на Калашников, тя има обхват 500-600 метра и е предпочитана от безпогрешните стрелци.

Внимание: клипът започва с арабски лозунги, следват сцени на насилие


Ворият клип на багдадския снайперист се появи през 2006 година в западен Багдад и беше публикуван в Интернет в края на октомври 2006 година. В него има интервю с предполагаемия командир на багдадската снайперистка дивизия и кадри как десетки стрелци се обучават да стрелят. Филмчето коментира страха, който стрелбата на въстаниците всява у коалиционните сили и показва Джуба, който се връща от своята снайперистка мисия. В останалата част клипът показва десетки кадри, в които багдадският снайперист прострелва американски войници на фона на ислямска музика и с обясненията на командира от багдадската снайперистка дивизия за това, как хората му са вдъхновени и обучени с помощта на книгата на американския офицер Джон Плейстър The Ultimate Sniper (“Последният снайперист”). Тя може да бъде купена свободно по интернет и е учебно помагало за безпогрешна стрелба.

Днес в интернет могат да се намерят десетки клипове на Джуба, компилация от кадрите с нападенията срещу американски войници.

Кой е Джуба?

За мистериозния стрелец Джуба засега е известно, че е предполагаем снайперист от иракската съпротива и че е основен герой в няколко видеоклипа. Не е ясно дали той е реален стрелец или събирателен образ. Заради големия брой нападения и тъй като досега са заловени двама снайперисти, претендирали, че са Джуба, американците са по-склонни да мислят, че Джуба е псевдоним, използван при производството на пропагандни филми в Ирак.

Един от клиповете на Джуба започва с думите: „В пушката ми има девет куршума и подарък за Джордж Буш. Ще убия девет души. Правя го в името на зрителите. Бог е велик. Бог е велик.”
Дори и да не съществува, багдадският снайперист всява страх у американците. “Той е много добър,” каза за в. “Гардиън” преди време редник Травис Бърес. “Сигурен съм, че всеки, който излиза на улиците на Багдад, мисли за него. Той е истинска заплаха за нас.”

“Джуба е истински,” казва и “Боби” – иракски преводач, който работи с американските военни в Багдад от две години (иракските преводачи обикновено не казват истинските си имена, за да не бъдат репресирани от бунтовниците). “Той е убил много хора. Обучен е по времето на Саддам Хюсеин. Може да ме застреля докато ходя, докато бягам или докато карам кола. Много е добър.”

Слуховете за залавянето на Джуба

Първите слухове за залавянето на Джуба се появиха на 2 юни 2005 година. Иракски снайперист бил арестуван в микробус на стотина метра от мястото, където беше прострелян американецът Стифън Чайдърър. Чайдърър се отърва с леки наранявания благодарение на бронираната си жилетка. Веднага след като беше улучен, войници от 4-ти батальон на първа американска военна бригада започнаха да търсят снайпериста. Те откриха микробус, тапициран с матраци, които да заглушават звуците от куршумите. Намериха и снайперска винтовка Драгунов, с която е стреляно през малка дупка, достатъчна да бъде взет на мушка набелязаният войник. Шофьорът на микробуса беше арестуван, а раненият стрелец беше заловен от военните след кратко преследване.

На 29 ноември 2006 година мъж на име Али Назар Ал-Джубори беше арестуван от служители на иракското министерство на вътрешните работи и също беше съобщено, че това е Джуба.

Жертвите на Джуба

По данни на уебсайта www.icasualties.org, който отчита официално загиналите военни в Ирак и Афганистан, от снайперистки огън от началото на войната през март 2003 година са загинали 45 американски военни, четири от които през тази година. Починалите след обстрел с леки оръжия от началото на войната са 329. 40 от тях са загубили живота си през 2007 година. От началото на американската инвазия общият брой на американските жертви е 3503.

В средата на април тази година, след известно затишие, в багдадски квартал, населен предимно с шиити, от снайперистки огън загинаха двама американци. “Двама войници, убити от снайперист в два последователни дни – това е нечувано,” каза американски офицер от Втора пехотна дивизия. “Когато излизаме навън, трябва да танцуваме танца на пикаещия. За да не ни убият, трябва непрекъснато да се движим.” Така след относително спокойното начало на плана за сигурността в Багдад, който трябваше да помири сунити и шиити, снайперистът отново декларира решимостта да преследва американските войници до смърт.

Градски легенди

Година и половина след появата на Джуба американските военни неуверено твърдят, че той не съществува. Багдадският снайперист бил легенда, може би обобщаващ образ за няколко стрелеца. Майор Джон Плейстър, автор на The Ultimate Sniper, заяви: „Стрелецът без съмнение знае какво да прави с пушката. Той има точна преценка и отлична дисциплина, за да направи изстрела, да избере внимателно маршрута си за бягство, и незабавно да изчезне, за да не бъде заловен. Той не е фанатик, а е изпечен стрелец.” Според пенсионирания инструктор по стрелба „големият проблем е, че там някъде има школа, която може да обучи още такива хора.”

Досега американската полиция отказва да коментира кадрите, най-вероятно заради опасенията, че ако признае заплахата, ще вдъхнови десетки последователи на Джуба.

Въпреки това посланието на клиповете е кристално ясно и достига до хиляди хора – дори с бронирани жилетки, каски и бронирани машини, добрият стрелец намира слабото място и успява да убие своя враг. Като на кино.

Росица Стойкова
e-vestnik.bg
__________
PS: Да, вече няма достъп до клипчетата, но както е казано по-горе, в Интернет има много филмчета за Джуба. Тук са някои от тях:


Изпрати публикацията по електронната поща


12 коментара: to “ Джуба - неуловимият багдатски снайперист

  • Анонимен
    20 декември, 2007 00:24  

    Това е щото американците не са се обадили на Батъ Пеньо Пиратъ, който ще им разкаже играта на сички шиити суити, кити, куити и газдорджити... с две думи: stupid americans

  • Анонимен
    04 януари, 2008 00:11  

    много добра статия
    интересна е

  • Анонимен
    04 януари, 2008 00:12  

    обаче youtube са премахнали видеото

  • Анонимен
    27 февруари, 2008 12:16  

    bati tupoto kopele juba .6to ne pitat niyakoi us-snaiper.kolko porazeni zeli ima vuv irak ili afganistan a?6iiti, suniti po princip sa si strahlivi i sueverni pederasi.

  • Анонимен
    12 април, 2008 15:18  

    Ами това е щото американците не знаят кво е това "зачистка" и не са я прилагали в Ирак. Така че нека ходят на зигзаг. А за непросветените - упражнението "зачистка" е руски патент и се играе от едно мотопехотно (или някакво друго)отделение при което упражнение те тръгват по една улица и застават пред всяка къща и викат силно "всички вън с вдигнати ръце" - ако никой не излезе вкарват през прозорците 3-4 гранати след което двама влизат вътре да видят какъв е ефекта от гранатите - ако случайно е имало хора и те са оцеляли се довършват с контролен. Ако са излезли с вдигнати ръце, а са си забравили пушките вътре също отнасят по един контролен против склероза. И така само след един месец мирните жители наистина стават мирни, ако не мир им.

  • Анонимен
    23 април, 2008 12:36  

    Чудесен младеж, жалко, че е само един. Много професионални изпълнения.
    А що се отнася до САЩ - по време на война няма мирно население, има само население, което защитава държавата си и живота си.
    Иначе казано, който не иска да го отстрелват си стои в страната - където му е мястото.

  • Анонимен
    03 юни, 2008 01:44  

    джуба-муба скоро ще го разпознават по едната опушена джапанка,,а на тоя педал над мен му казвам че е резняк продажен и да го духа рязан и немит!

  • Анонимен
    13 юли, 2008 17:17  

    Интересна статия.Аз бих казал че това е работа на професионалист обаче, извинете всеки може да стои цял ден на едно място и да си обстрелва войничета наляво и надясно.Така като гледам доста семейства са останали без 1 или 2 члена.Аз смятам че никой човек не заслужава бодобна зла участ.Този снайперист може и да е добър но на дали ще е толкова добър в ракопашен бой срещу даден обучен американски войник!За мен този снайперист е един насран идиот....

  • Анонимен
    14 юли, 2008 22:50  

    Значи не можеш да кажеш че един снайперист може да е страхливец и че един американски войник щял да го победи!
    Като се замислиш именно това е работа на снайперистите да поразяват цели отдалече.Ти какво искаш с карабината да ги щурмува за да докаже на теб че е смелчага ли??!Боже мили!
    Защо не пробваш ти например с въздушна пушка да седиш без да мърдаш няколко часа?Защо не опиташ да уцелиш нещо от 40 метра пък какво остава за 400?!!
    Вярно е че наглед войниците са беззащитни но пък нали са много добри във воденето на войни?Защо са останали така непокрити?Нали владеят положението?
    Също да те питам като ги наричаш страхливци...ти би ли си вързал динамит и би ли се взривил в някой автобус например в името на нещо в което вярваш??Съмнявам се.Ти барут не си мирисал пък камо ли да си се подлагал на нещо подобно че да коментираш хората!

  • Анонимен
    31 юли, 2008 16:29  

    Гаден убиец е този арабски лайнар, не е войник. Дано скоро му вземат ДНК пробата посмъртно. А за тези, които толкова се радват на убитите американски войничета, дали и така са се радвали на закланите руски войничета в Чечня. Малоумни садисти. Взимайте си въздушните пушки и отивайте в Ирак да се биете с "агресора".

  • Анонимен
    24 август, 2008 20:46  

    Ирак е една държава в която нетрябва да се месят силите на НАТО
    зада защитават Американските прищевки!По тази логика и България ако имаше мощни петролни залежи и не продаваме петрол в долари и ние щяхме да сме терористи и заплаха за тях!Помислете защо при терористичните атаки в двете кули не загина нито един конгесмен или политик.....

  • Анонимен
    29 ноември, 2008 13:22  

    Американците нямят никаква работа там,сами са си виновни!!!!!!!!!!!!!!

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.