Сирия купува руски “МиГ”-ове за $ 1 млрд.  

19 юни, 2007

Наблюдатели посочват, че Дамаск може да е само посредник, за да стигнат самолетите до Иран

Русия ще достави на Сирия 5 изтребителя-прехващачи МиГ-31Е, в съответствие със сключеното по-рано тази година споразумение между Дамаск и “Рособоронекспорт”, съобщава руското издание “Комерсант”, цитирайки източници от военнопромишления комплекс на Руската Федерация. Това е първата доставка на оръжие от Москва за Близкия Изток след Втората война в Ливан между Израел и “Хизбула” през лятото на м. г.

Производството на МиГ-31 бе спряно през 1994 г. На Сирия ще бъдат продадени машини от мобилизационния резерв на руските ВВС РФ, които в момента се модернизират според изискванията на купувача в завода-производител ОАО “Нижниновгородски завод “Сокол”. Ръководството на РСК “МиГ” потвърди косвено информацията, след като зам.-генералният директор на компанията Владимир Випряжкин посочи, че за МиГ-31 “са започнали да постъпват експортни заявки”. “Предлагаме МиГ-31Е по схемата trade-in на държави, които все още имат на въоръжение изтребители-прехващачи МиГ-25”, поясни Випряжкин. МиГ-25 е на въоръжение само в Либия и Сирия.

По данни на изданието, Сирия е купила и партида от най-новите МиГ-29М/М2, които също за пръв път се изнасят зад граница и по тактико-технически характеристики са подобни на МиГ-35, които в момента Русия предлага на Индия. Общата стойност на сделката за МиГ-31 и МиГ-29М/М2 със Сирия се оценява на $ 1 млрд.

Изтребители за Иран?

Финансирането на подготвящата се сделка буди много въпроси, като главният е откъде Сирия има пари за закупуването на скъпоструващото въоръжение, след като след опростяването на 70% от външния й дълг към Москва през 2005 г., продължава да дължи на Москва $ 3,6 млрд. Според наблюдателите, средствата вероятно идват от Иран, който е свързан със Сирия с редица споразумения за съвместна отбрана, а част от изтребителите ще пристигнат в Техеран.

“Комерсант” напомня, че през миналата година Москва и Дамаск сключиха договор за продажбата на 36 ракетно-артилерийски системи “Панцер-С1Е”, след което през май 2007 г. авторитетното британско специализирано издание Jane`s Defence Weekly съобщи, че най-малко 10 “Панцер”-а ще бъдат препродадени на Иран до края на 2008 г. По информация на изданието, именно Иран бил спонсор на сделката, тъй като плащал посредническите услуги на Сирия. Досега въпросната сделка не е получила официално потвърждение.

Модернизацията на сирийските ВВС тревожи Израел

Полковникът от запаса на израелските ВВС Шмуел Гордън, ръководещ Факултета по национална сигурност на Технологическия колеж в Холон, посочва, че това е “първата сериозна модернизация на сирийските системи за свалянето на ракети и самолети за последните повече от 10 години”. Тя ще ограничи свободните действия на израелските ВВС. С новите руски самолети сирийците ще могат да свалят изралеските самолети, както над Голанските възвишения, така и над Ливан. Според Гордън, 5-те изтребителя МиГ-31 е “само върха на айсберга”. “Няма смисъл Дамаск да се ограничава с покупката само на 5 самолета. Там, където има 5 изтребителя скоро ще се появят 20, може би дори 24. Поддръжката на тези машини е изключително скъпа, но дали ще се поддържа ескадрила от 5 или 24 самолета няма особено значение”, смята Гордън.

Подобно мнение изказва и бившият командващ ВВС на Израел, ген.-майор Ейтан Бен Елиаху. “Сделката може да засегне несъществено дейността на израелските ВВС, но няма да отнеме абсолютното им въздушно превъзходство. Ако Сирия обаче закупи още такива изтребители, балрансът ще се промени. Най-голямата опасност за сигурността на Израел е не доставката на 5 изтребителя, а самото възстановяване на оръжейните доставки от Москва”, посочва Бен Елиаху.

Официални представители на Министерството на отбраната на Израел коментира лаконично, че закупуването на няколко нови изтребителя от Сирия няма да лиши израелските ВВС от превъзходството над сирийската армия в случай на военен конфликт, но ако превъоръжаването на сирийската армия продължи, съотношението на силите може да се промени в полза на Дамаск.

Характеристиките на МиГ-31

Разработването на свръхзвуковия изтребител-прехващач МиГ-31 (Foxhound според квалификацията на НАТО) започва в ОКБ “Микоян” през 1968 г. Първите му летателни изпитания се провеждат през 1977 г., а на въоръжение в съветската армия е приет през 1981 г.

Самолетът е създаден преди всичко за защита на СССР от евентуален удар с крилати ракети откъм Арктика. За отразяването на подобна атака МиГ-31 е снабден с редица нови оръжейни системи – управляеми ракети “въздух-въздух” Р-33 с голям обсег на действие (до 120 км.) и радарна система “Заслон”, способна не само да открива цели на разстояние до 180 км. и да насочва ракетите към тях, но и да предава съответната информация до останалите самолети от ескадрилата и наземния команден пункт.

Екипажът на МиГ-31 се състои от 2 души, а бойният му радиус на действие е 720 км. (1 400 км. с допълнителни резервоари). Максималната скорост е 3000 км/ч., таванът на полета е 20 600 м., а максималното полетно тегло – до 41 т. Освен с ракети, изтребителят е въоръжен с 6-стволна 23-мм. картечница и 2-4 ракети със среден или малък обсег на действие. До 1994 г., когато от конвейрите на “Сокол” в Нижни Новгород слиза последния МиГ-31, са построени над 500 изтребителя от този тип. Създадени са няколко модификации на самолета, в т. ч. МиГ-31М с радарна система с обсег 320 км. и МиГ-31Ф, способен да нанася удари по наземни цели.

В момента самолета е на въоръжение в Русия (около 300 машини) и Казахстан (около 40 машини). МиГ-31 никога не е участвал в бойни действия и не е бил изнасян зад граница.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.