полк. Ангел Тюфекчиев, председател на Независимия съюз на офицерите: Управляващите у нас сринаха отбранителната ни способност  

22 април, 2007

Полк. Тюфекчиев, тези дни бе съобщено за намерението на управляващите да намалят армията ни до 33 хиляди човека. Как ще го коментирате?
- Има един секретен план - 2015, който предвижда три приоритета за модернизация на армията. Това са: закупуването на нови хеликоптери от Юрокоптер, на транспортни самолети от "Аления аеронавтика" и доставка на нова автомобилна техника от "Даймлер Крайслер". Явно е, че надскачаме собствените си възможности. В бюджет - 2006 средствата за МО представляват 2,44% от БВП, а 20% от тях ще отидат за модернизация на армията, т.е. около 700 млн. евро.
Оказа се, че липсват пари дори за вече сключените договори през миналата година. По рамковия договор за "Даймлер Крайслер" за 2005 г. сме получили само 32 автомобила. В анекса за 2006 г. пък бяха предвидени около 100 автомобила. По сделката с "Аления аеронавтика" трябваше да закупим 9 транспортни самолета "Спартан" за 91 млн. евро, но се оказа, че не можем да ги платим. Не е приключена и сделката с швейцарската компания за РС-9М за тренировъчни самолети. Не са закупени тренажори, няма компютърен клас за обучение. Стигна се до там, че не бяха изплатени добавки към заплатите на офицерите и служителите. Армията се управлява от некадърни хора, не от военни, а от политически лица, които се подчиняват на натовските генерали.

- Очевидно има външно внушение за ограничаване на въоръжените ни сили до размера на няколко военновременни дивизии.
- Има един документ на НАТО, според който държави с армия под 50 000 души нямат право да развиват военно-промишлен комплекс. Това беше първият удар по националната сигурност и икономиката на страната ни. Защото през 1989 г. България беше в първата десятка в света по износ на оръжие, печалбата на ВПК беше над 2 милиарда долара годишно.
България трябваше да се елиминира като конкурент на пазара на оръжие. САЩ и другите натовски държави на Балканите не желаят страната ни да развива оръжейно производство и да има силна и голяма армия. България се превръща в плацдарм и добре известно е, че когато не храниш своя армия, ще храниш чужда.

- Смятате ли, че при подобно състояние на армията тя е способна да защити страната от потенциален агресор? И не е ли рисковано да разчитаме на НАТО?
- Наивно е да мислим, че въоръжените ни сили могат да защитят националната сигурност на държавата. Днес това е пълна химера. Разбира се, че е рисковано да разчитаме на НАТО. Алиансът никога не е поемал ангажимент да защитава националната ни сигурност. Случаят с войната между Гърция и Турция за Кипър е показателен. Армията ни наистина се превръща в обслужващ персонал на НАТО, а части от нея ще изпълняват мисии в чужбина под диктата на Вашингтон. Политиката на управляващите у нас срина тотално националната сигурност и нашата отбранителна способност.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.