България и Русия не се разбраха за оръжейните лицензи  

24 април, 2007

Въпросът за решаване на споровете между София и Москва за българското производство на оръжие и боеприпаси с руски лицензи засега остава отворен.

Това заяви българският министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след края на двудневната сесия на Междуправителствена българо-руска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Очакваше се по време на 11- тото заседание на комисията в София българските и руски експерти да договорят текстове на споразумение за оръжейните лицензи, което да бъде подписано по време на посещението на премиера Сергей Станишев в Москва в началото на май. За подписването на подобно споразумение, с което да се уредят правата, при които българските оръжейни заводи могат да ползват руските лицензи, настоява Москва. От години Русия обвинява българските военни предприятия в пиратско производство на автомати "Калашников". От 2005 г. България и Русия преговарят за преразглеждане на лицензите с цел да се подпише споразумение само за тези, които страната ни иска да използва. Москва от своя страна настоява България да плаща такси за всички досегашни лицензи.

Овчаров отказа да коментира подробности по отлагането на въпроса за оръжейните лицензи. Той посочи обаче, че по време на предстоящата визита на Станишев в Москва ще се подпише споразумение за интелектуалната собственост в отбраната, което ще е свързано с подписването на договори за нови оръжейни доставки между двете страни...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.