Електрошокови палки за пияници и наркомани  

26 октомври, 2006

Шокова терапия за престъпници - така може да се определи нов модел електрошоково устройство, произвеждано в Русия само за употреба от руските вътрешни войски. Две от устройствата за първи път в историята на руските вътрешни органи попадат в официално разрешения списък за използване при въвеждане на ред. Освен за престъпници обаче, тези палки са особено ефикасни срещу пияници и наркомани. А освен тези полицейски електрошокови палки, руски компании вече са пуснали на пазара и граждански модели, които успешно могат да се използват срещу зли кучета, досадни съседи и всякакъв род нападатели.
Електрошоковите палки не са новост, първите такива устройства за полицейски нужди са се появили в редица държави още преди 20 г. Те представляват контактни или дистанционни прибори, способни с електрозаряд с определена мощност да спрат или обезвредят човек, без да му причинят вреда. Зарядът им не е толкова висок и те не причиняват телесни повреди, не осакатяват и не убиват. Но при допир до която и да е част от тялото на нападателя, те го лишават от агресия и го обезсилват.
Използването им предизвиква болка и шок, спазъм на мускулите и кратковременен спазъм на дишането. А въздействие с електрошок повече от 3 секунди води до дезориентация, загуба на равновесие, понякога и до безсъзнание. Всички тези симптоми обаче безследно изчезват само след няколко минути. Руските милиционери са установили, че палките са особено ефективни по отношение на хора под наркотично въздействие или алкохолно опиянение. Електрошокът им действа отрезвяващо и спада агресията им за дълго време.
Малкият размер на палките позволява да се използват дори в тесни помещения като стаички, вагони, входове, лифтове, коридори, е, и особено в големи тълпи от хора. Освен всичко друго са и издръжливи на високи и ниски температури, не им влияе сняг, дъжд и силен вятър. Външно приличат на обикновен сгъваем чадър в калъф, който обаче не пречи електрошоковия заряд да действа и през него. А зарядът им пробиво дори дебело зимно палто. По своята мощност моделът АИР-107 “Скорпион” е шоково оръжие от висша класа по класификацията на руските служби. Напрежението, което протича през него, е 75 киловолта, силата на тока е 8 милиампера, дълго е 33 см и е тежко само 750 грама. Това мощно електрошоково устройство действа при плътен контакт на електродите с престъпника. При въздействие върху особено чувствителни зони на тялото се достига до кратковременна загуба на съзнание. Има специално приспособление, което пречи на престъпника да изтръгне палката от ръцете на полицая.
Едно зареждане позволява да се направят от 150 до 200 токови удара по 3 секунди дори при минус 30 градуса студ. Заради тези свойсва “скорпионът” набра особена популярност не толкова сред сътрудниците на криминалната милиция на Русия, колкото сред частните охранителни фирми – точно охранителите имат затруднения при използването на оръжие и други, по-радикални средства за защита заради опасност от превишаване на правомощията, нежелание да привлекат вниманието върху себе си, страх за репутацията на охранявания обект. Палката позволява да не се допуска плътно доближаване на противника и да се използва и в особено опасни ситуации.
На руския пазар цените на електрошоковите устройства се движат между 150 и 200$ за контакните, и около 600$ за дистанционните. Новите два модела засега са на цени 137$ и 185$. Независимо че новите два модела все още са на въоръжение само в спецчастите, местна фирма вече пуска на руския пазар и първите 4 електрошокови устройства за ползване от населението. Те са доста по-евтини – по 30$, така че всеки може да си позволи защита срещу агресивни и нападателни съседи или натрапчиви ухажори например. А моделите, които са маскирани като мобилни телефони, струват 60-70$. Впечатление сред останалите видове електрошокови устройства прави т.нар. специален фенер с елетрозаряд за изгонване на кучета. Той е оборудван с два мощни светодиода, които осветяват силно и плашат кучето, а електрическият заряд сваля агресията им и осигурява безопасност на нападнатите хора.

Богдана Лазарова
darik.net

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ Електрошокови палки за пияници и наркомани

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.