The dark side: Криминално проявен отне служебен автомобил на полицаи  

31 август, 2005

Криминално проявен успя да избяга от полицейски патрул, като отне служебен автомобил на полицаи в столичния квартал "Слатина". По-късно престъпникът беше задържан, а колата открита.
Екшънът започнал в квартал "Дружба", където около обяд, патрул на осмо районно управление засякъл лек автомобил "Фолксваген Голф", обявен тази сутрин за откраднат.

Шофьорът на голфа не спрял, подминал патрула с много висока скорост и по време на гонката не успял да овладее колата и се врязал в стълб в квартал "Слатина".

Полицаите опитали да го задържат, но той насочил оръжие срещу тях, заплашил ги, качил се на тяхната служебна "Астра" и отпътувал в неизвестна посока.

Тогава полицаите стреляли по него, но не успели да предотвратят бягството.

"Да, това е един от проблемите на полицията. При поизвеждане на изстрели е колеблива, защото после трудно се доказва неизбежна самоотбрана. И са проявили снизхождение, когато са го простреляли в крака", каза ген. Бойко Борисов, главен секретар на МВР.

Колата беше открита към 16 часа, паркирана на улица в квартал "Редута".

По-късно и шофьорът - Николай Ангелов, бе открит по кървавите следи, в апартамент в същия квартал. По информация на МВР, Ангелов е ранен в крака и ръката.

БТВ
2005/8/30

Това, че един малоумен наркоман - автокрадец е окошарен е много добре...
Обаче:
1. Без да го оправдавам, но много бързо го осъдихте. Може и да е престъпник, но това решава само съдът. А вижда се, че не е в затвора. Защо досега съдът не го е признал за виновен...?

2. Както видях по НоваТВ, в опита си да го задържат, полицаите са го поотупали, пардон, "респектирали" и добре, че и Ангелов първи е "проявил снизхождение" та не ги е гръмнал, а само заплашил с пищова си, преди да отпраши с колата им (неясно по каква тактическа схема оставена с работещ двигател) и да го прострелят в гръб (в крака, гърба и главата).
3. "това е един от проблемите на полицията. При поизвеждане на изстрели е колеблива, защото после трудно се доказва неизбежна самоотбрана." - това е проблем на всички граждани, Бате Бойко.
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Бисери 2  

Флоберката е малокалибрена пушка, която носи названието си от създателя на патрона - французина Г. Флобер, разказа оръжейният експерт Г. Маринов.
Този тип боеприпаси са с т.нар. странично възпламеняване - чукчето удря капсулата не отзад, а отстрани...
...Най-често куршумът е оловен. При удар се сплесква в челото и действията му стават хаотични, като нанасят жестоки поражения. Има и куршуми с дупка, които се пръскат при попадение.

Любомир Денов
24 часа
стр. 10
30.08.05

Казвах аз "Любчо бре, чети..." Любчо не чете... и пише измишльотини:
1. не е със "странично", а с периферно възпламеняване.
2. капсул няма.
3. ударникът удря гилзата точно отзад, ама не в средата, а в периферията.

Ако използвам терминологията на вестникаря Любчо, то Хидра-Шок е "куршум с дупка, в която има един кол". В техниката Любчо, няма "дупки", а има "отвори", "кухини" и "вдлъбнатини"... Дупките са другаде...



Шефът на "ВАИ холдинг" Георги Илиев беше убит с един изстрел в сърцето пред "Буда бар" в Слънчев бряг. Топ е отишъл там след мача на своя отбор "Локомотив" (Пловдив) с ОфК Београд. Жоро Илиев е брат на убития на 25 април 1995 г. бос на ВИС Васил Илиев. На 27 ноември 2003 г. беше застрелян и неговият кум Румен Маринов - Нарциса. В последните мигове от живота си Жоро Илиев е бил в компанията на шестима охранители и приятели. Точният изстрел е дошъл от двама души, минали покрай заведението с мотор. Очевидци твърдят, че те са били придружавани и от черен автомобил. Минути след инцидента към мястото на престъплението потеглил шефът на РДВР-Бургас ген. Красимир Петров.
Тема
2005/8/29

Та, да си дойдем на темата... Ей това чудо, снайперист качен на мотор, не бях виждал...

Изпрати публикацията по електронната поща


"Борбата" с престъпността  

Поредното показно убийство на знакова фигура от бившите силови групировки, това на Георги Илиев, предизвика и поредните мерки на МВР срещу организираната престъпност. "Тотална война срещу престъпните групи", "масови проверки на сенчестия бизнес", "повече координация в МВР" са клишета, повтаряни до втръсване. Новите мерки не са нищо повече от добре познатите стари, чрез които властта винаги се мъчи да реагира, но без ефект особено при бруталната серия от демонстративни и ненаказани разстрели през последните няколко години. Един бегъл преглед от началото на прехода показва, че всички правителства без значение на партийната принадлежност се опират на едни и същи действия и се провалят срещу престъпността.

Последните 10 години се характеризираха с отслабнали функции на държавните институции и междуведомствени войни, които до голяма степен предопределиха крайния резултат от противодействието на престъпността. Например войната между следствието и прокуратурата при Иван Татарчев и Ани Крулева, между МВР и прокуратура при Татарчев и Богомил Бонев, при Никола Филчев и Емануил Йорданов, между прокуратурата и съда при Филчев и Румен Янков, при Филчев и Иван Григоров, между МВР и съда при Георги Петканов и Иван Григоров.

В прегледа не са включени служебните правителства на Ренета Инджова и Стефан Софиянски, тъй като те управляваха твърде кратко. Обзорът започва от кабинета "Беров", когато организираната престъпност се легитимира чрез силовите групировки.


Правителство на Любен Беров: "България е изоставена под ножа на бандитите"

Правителството е с мандата на ДПС. Вътрешният министър Виктор Михайлов (декември 1992 г. - октомври 1994 г.) признава: "България е изоставена под ножа на бандитите."

Мерки:
- изгражда щаб за събиране на информация от отделните служби
- изработва национална програма за противодействие на престъпността, приета от кабинета

Престъпност:
- инвазия на силовите групировките, основаване на ВИС-1 и СИК
- надпревара в контрабандата на петрол при югоембаргото
- първи сблъсъци между борците и групата на Иво Карамански

Открояващи се убийства:
- на 4 септември 1993 г. е убит Стефан Мирославов-Крушата
- престрелка в жк "Дружба" дава две жертви (януари 1994 г.)
- две барети са убити по погрешка от полицаи при среща на полицейски шефове с довереника на Карамански Иван Иванов, един от собствениците на казино "Севастопол" (януари 1994 г.)
- застрелян е доц. Цветан Цветанов, председател на асоциация "Защита" (август 1994 г.)


Кабинетът на Жан Виденов: "Няма гангстерска война"

Кабинетът е съставен с мандата на БСП. Вътрешният министър Любомир Начев (януари 1995 г. - май 1996 г.) заявява: "В България няма гангстерска война" и "Има "черен списък" на жертвите". Начев е уволнен, след като в деня на разстрела на трима полицаи в столичния жк "Люлин" е сниман от телевизията на парти с манекенки. Сменя го Николай Добрев (май 1996 г. - февруари 1997 г.).

Акциите на Начев:
- драконови мерки срещу престъпността
- внедряване на агенти в икономическите групировки
- отряди за бързо реагиране към всяко РПУ и РДВР
- обявява списък от 3000 престъпници с три или повече висящи дела (без босовете и тези в сянка)
- признава за корупция и изтичане на информация в МВР, за наличие на корумпирани банкери и престъпни групировки, ръководени от бивши членове на БКП и настоящи на БСП
- обещава закон за мръсните пари, който да задължи банките да записват в специален архив всички по-големи сделки на клиентите си

Мерките на Добрев:
- обявява програма за борба срещу тероризма
- призовава полицаите да поведат война с уличната престъпност
- признава за корупция
- предлага връщането на доброволческите отряди

Престъпност:
- разцвет на силовите групировки - рекет и застраховане
- преразпределяне на всички сфери в държавата
- рай за икономическите престъпления - източване на банковата система, нахлуване на финансовите пирамиди

Първи убийства на лидери на борчески групировки:
- през февруари 1995 г. е застрелян Емил Кирилов-Крокодила
- Васил Илиев е убит на 25 април 1995 г.
- май 1995 г. - тройно убийство на сикаджии край с. Габъре


Кабинетът на Иван Костов: "Пречупихме гръбнака"

Правителството е с мандата на ОДС. Вътрешен министър от февруари 1997 г. до декември 1999 г. е Богомил Бонев. Главният му секретар Славчо Босилков признава: "Повечето организатори и някои извършители на поръчковите убийства са ни известни, но не можем да ги осъдим." Бонев е сменен от Емануил Йорданов (декември 1999 г. - юли 2001 г.).

Мерки на Бонев:
- срещна се с лидерите на ВИС, СИК, "Аполо и Болкан" и "Спартак" и поиска да преустановят силовата си дейност: "Ще им дадем последен шанс да покажат не само на думи, но и на дело, че късат опашката на гущера"
- акция "Комар" - събра колите на мутрите за проверка за собствеността им
- акция срещу Ерджан Рашид-Роко
- нов Закон за МВР - нова структура на службите
- дело срещу "Мултигруп" заради захарната афера "Бартекс" (1998 г.)
- предлага обществен съвет на охранителите

Mерки на Йорданов:
- след като парламентът му даде един месец, за да се справи с престъпността, предложи по-строг контрол над оръжията, взривовете, наркотиците и охрана на обществения ред
- приет е Закон за мерките срещу изпирането на пари, създава се финансовото разузнаване
- арести на криминално проявени с две висящи дела

Престъпност:
- разрастване на корупцията и контрабандата

Открояващи се убийства:
- през декември 1998 г. е убит Иво Карамански
- есента на 2000 г. взривът в "Амбасадор" - две жертви, няколко дни по-късно е убит Момчил Бенев
- застрелян е Поли Пантев (март 2001 г.)


Кабинетът на Симеон Сакскобургготски: "Намалихме убийствата наполовина"

Мандатът е на НДСВ. Вътрешен министър е Георги Петканов (юли 2001 г. - август 2005 г.) "Намалихме умишлените убийства наполовина. Това не е ли успех", казва министърът.

Мерки:
- уволнени са девет барети, охранявали босове на ВИС
- подменен е отделът за борба срещу контрабандата в НСБОП
- акция срещу престъпниците с висящи дела, нов списък от 4000 криминални, прибиране на оръжие
- въвеждане на служители на НСБОП под прикритие
- успешни участия в международни акции срещу организираната престъпност, сред най-значимите удари е кокаин, скрит в картофено пюре
- разкриване на печатници за пари
- Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност (не е задействал)

Престъпност:
- системно ликвидиране на босове от силовите групировки
- яхтеният скандал, взривът срещу Иван Тодоров-Доктора и скандалът с даването на индулгенция от зам.-директор на НСБОП

Открояващи се убийства:
- прокурорът Николай Колев (2002 г.)
- Димитър Димитров-Маймуняка (януари 2002 г.)
- Илия Павлов (март 2003 г.)
- Филип Найденов-Фатик (август 2003 г.)
- Константин Димитров-Самоковеца (декември 2003 г.)
- Евгени Стефанов-Женята (ноември 2003 г.)
- Стоил Славов (януари 2004 г.)
- Милчо Бонев-бай Миле и охраната му (септември 2004 г.)
- Дмитрий Минев-Руснака (октомври 2004 г.)
- Антон Милтенов-Клюна (юли 2005 г.)


Кабинетът на Сергей Станишев: "Ще смажем бандитизма"

Правителството е коалиция между БСП, НДСВ и ДПС с мандата на ДПС. Вътрешен министър е Румен Петков, който казва: "Ще използваме целия ресурс, с който разполагаме, за да смажем бандитизма."

Мерки:
- тотални действия срещу организираните престъпни групи и свързаните с тях лица съвместно с прокуратурата, Министерството на финансите и данъчните органи
- общ преглед с главния прокурор върху работата по показните убийства
- подготвяне на доклади за показните убийства от службите
- законодателни промени за координиране работата на службите и премахване на дублиращи се функции
- по-малко медийни изяви от ръководителите на МВР

Забележка:
Мерките не са изложени от министъра в предварително подготвена програма, а са предизвикани от убийството на Георги Илиев.

Автор: ХРИСТО ХРИСТОВ
ДНЕВНИК
2005/8/31

Изпрати публикацията по електронната поща


Господ прощава, снайперистът - не  

29 август, 2005

Поне 100 000 евро струва изстрелът срещу Георги Илиев

Куршумът в сърцето е единствената следа от неуловимите убийци


"Дадат ли поръчка на снайперист, вече си пътник. Господ може и да прощава, но от такъв убиец спасение няма." Така криминалисти коментират убийството на шефа на "ВАИ холдинг" Георги Илиев. Според тях за мишени от такъв ранг килърът прибира поне 100 000 евро. В организацията на подобно покушение намирането на подходящ изпълнител е само "черешката на тортата". Много по-трудно и важно е да се проучат и изберат най-подходящите места и моменти за засада. Нужна е и информация от вътрешен човек, за да няма изненади.
Затова следователи и полицаи са почти убедени, че при убийството на Илиев човек от неговата свита е предупредил враговете му къде ще отседне босът. Въодушевен от победата на неговия отбор Локомотив (Пд) над ОФК Белград бившият борец решил в последния момент да полее успеха в "Буда бар". Времето за подготовка, с което е разполагал предполагаемият килър, са едва 20 минути. Вероятно убиецът е бил набелязал много по-рано позиция във високите съседни хотели "Хризантема" или "Тракия", откъдето най-вероятно е стреляно на 25 август. "Буда бар" е сред любимите заведения на Илиев и е логично да е избрано като едно от възможните и удобни места за покушение, смятат криминалисти.
По правило килърът търси позиция с най-добра видимост и надежден маршрут за изтегляне.
Наемникът получава подробна информация за маршрута на движение на жертвата, навиците, автомобилите, охраната. Обикновено се гърми от високо или хоризонтално място с т. нар прав изстрел, защото видимостта е по-голяма. Освен мястото килърът избира сам и оръжието. Трябва да го познава много добре, за да е сигурен, че ще ликвидира жертвата. Заедно с оптиката трябва да е простреляно предварително, да е поддържано, за да няма засечки, обясняват експерти. Изстрелът обикновено е само един и е в областта на сърцето. Целят се там, защото движенията на тялото са по-предсказуеми от тези на главата.
След покушението снайперистът се "чисти" от оръжието. Може да го разглоби и изхвърли на части, задължително прибира и гилзите. Затова при поръчковите разстрели, извършени от снайперисти, обикновено за използваното оръжие се съди само по куршумите, останали в телата на жертвите. На мястото, където убиецът е дебнел в засада, следите обикновено се заличават с червен пипер, бензин или моторно масло. Всичко това намалява шанса за разкриването на килърите. На практика снайперистите убийци освен безпогрешни са и неуловими. Поне в България.


Крушата също загина след футболен мач

Вече 12 години не е известен стрелецът, извършил първото поръчково убийство на подземен бос. На 4 септември 1993 г. на пътя Ловеч - София килър застреля Стефан Мирославов - Крушата в движещ се мерцедес. Подобно на Георги Илиев и той бе застрелян след футболен мач. Крушата изгледал двубоя на "Лекс" (днешния Литекс) и Ботев (Враца), преди да потегли към столицата. На местопрестъплението бяха намерени четири гилзи калибър 7,62 мм. Най-вероятно е използвана карабина "Симонов" или ловната версия на прочутия автомат "Калашников". Един куршум в сърцето повали и шефа на МG корпорация Илия Павлов. Смъртоносният изстрел проехтя на 7 март 2003 г. в 19,50 ч. пред централата на компанията на бул. "Г. М. Димитров". Килърът, който дебнел в храстите пред офиса, уцелил жертвата с изстрел от австрийска карабина "Щайер". Същият калибър е и руската карабина "Драгунов", с която бе убит сръбският премиер Зоран Джинджич. В сърцето бе уцелен и Дмитрий Минев - Руснака на най-оживения столичен булевард "Витоша". Неизвестният килър стреля от необитаем апартамент срещу заведението "Бакарди" в 18,30 ч. на 24 октомври м. г. Най-вероятно с автомат "Калашников". Според германски експерти само 2 на сто от атентатите, извършвани със снайпери, не успяват. Единственият неуспешен опит за убийство от снайперист бе срещу Антон Милтенов - Клюна. На 28 юни 2002 г. София неизвестен килър стреля по столичния наркобос в дома му в квартал "Княжево". Клюна бе ранен в стомаха, но оживя. Според запознати попадението не било смъртоносно, защото куршумът променил траекторията си при преминаването през стъклото.
Милтенов обаче не оцеля при покушението срещу него на 30 юли т. г., когато бе застрелян от упор пред сладоледената къща "Джимис" на ул. "Ангел Кънчев" в столицата.


Покушение за 20 минути поръчват само във филмите

Ген. Нонка Матова, световен и европейски шампион по спортна стрелба, специалист към Центъра за бойно подготовка и спорт на МВР

- Ген. Матова, през 1993 г. криминалистите поискаха съдействието ви на експерт по стрелба след убийството на Стефан Мирославов - Крушата. Сега свързаха ли се с вас?

- При Мирославов всичко е ясно, но това е следствена тайна. Не съм запозната с подробностите около убийството на Георги Илиев, не са ме търсили.
- Има ли сходство при покушенията със снайпер у нас?

- При убийството на Крушата самият снайперист не е бил изключителен стрелец, но подготовката на самия атентат е брилянтна. Моделът е един и същ. Всяко следващо убийство обаче е по-добро от предишното. При Мирославов е стреляно няколко пъти, докато при Илия Павлов и Георги Илиев изстрелът е само един, но от непосредствена близка дистанция. Става въпрос за няколко десетки метра. Големите професионалисти са тези, които са измислили сценариите за всеки от тези атентати. За изпълнителите не е нужно да бъдат стрелци от най-висока класа.
- Кое е специфичното при обучението на снайперистите?

- Няма нищо толкова специално. Кой учи стрелеца с ловна пушка да бъде толкова добър? И той уцелва животното на нeколкостотин метра. С малокалибрена пушка не е проблем да се уцели целта на такава дистанция. А сърцето изобщо не е малка цел, това е колкото свит юмрук. С малокалибрена пушка спортист цели от 50 метра десeтката, която е колкото една стотинка. Но едва ли някой класен шампион по стрелба би тръгнал да върши такива неща.
- Изказаха се предположения, че покушението срещу Георги Илиев е подготвено за 20 минути. Възможно ли е това?

- Абсурд. Няма как снайперистът толкова бързо да заеме позиция и да се подготви. Организацията при поръчковите убийства изисква много дълъг период, може да продължи и години. Това е свързано и с много други съпътстващи неща.
- 7,62 мм ли е любимият калибър на килърите?

- Да. Това е калибърът, който е приет на въоръжение в армиите на много страни. Счита се, че този куршум има достатъчна степен на проникване. Включително и ако се удари в твърд предмет, не се отклонява.
- Твърди се, че Илиев е застрелян с флоберка, тип "Магнум" ?

- Много е интересно дали пушката 22-ри калибър е била оригинална, със странично възпламеняване. От непосредствена близка дистанция не е проблем с такова оръжие да се порази целта. Патронът е достатъчно мощен, за да пробие сърцето или главата. Дали пушката е оригинална или не, ще се разбере, като извадят куршума от тялото. Проверяват се браздите и по ъгъла на навивките и ширината на полетата се разбира каква е пушката. Може да се определи и марката. Всяко едно оръжие е уникално. По самата форма и съдържание може да се определи самият боеприпас. Фирмата производител може да каже каква партида е и кой е купувал от нея. От една партида има 20 000 патрона. Фабриката производител може да каже в коя част на света са заминали тези патрони.

Автор: Илиана Динекова
СТАНДАРТ
2005/8/29

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Бисери  

Открито е оръжието, с което беше застрелян шефът на ВАИ- Холдинг Георги Илиев в Слънчев бряг. Оръжието е малокалибрена пушка "флобер" и е открито в храстите около тенис-кортовете на хотел "Хризантема". Директорът на РДВР – Бургас генерал Красимир Петров съобщи, че има намерени важни веществени доказателства. Проверява се алибито на заподозрени за участието в убийството
Оръжието беше открито на четвъртия ден след убийството на шефа на ВАИ Холдинг Георги Илиев в курорта "Слънчев бряг". В храстите на тенискорта на хотел "Хризантема" бяха открити оптическия прицел и важни веществени доказателства - твърдят източници от разследващия екип. Повече от 3 часа продължи претърсването на зоната в спортния комплекс срещу "Буда бар".

БНТ
2005/8/29


...Убийството на Георги Илиев в четвъртък вечерта в Слънчев бряг много прилича на други две покушения - смъртоносното срещу Илия Павлов и неуспялото срещу Киро Японеца. По предварителни данни на МВР президентът на "ВАИ холдинг" е бил застрелян от снайперист с 22-милиметрова пушка "флобер".
На 7 март 2003 г. също снайперист улучи в сърцето Илия Павлов, а на 10 април т.г. Японеца беше прострелян в главата с малокалибрена пушка "флобер". Сега се работи по версия за връзка между убийството на Илиев и на Антон Милтенов-Клюна през юли в София, каза шефът на РДВР - Бургас, ген. Красимир Петров...
...След стрелбата целият курорт е бил блокиран от полицията. Свидетелите са задържани до 2 часа през нощта за разпит. Полицаите са прибрали записите от охранителните камери на бара. Криминалисти предполагат, че убиецът се криел в храстите край шосето, минаващо близо до заведението. Стрелецът едва ли е бил на повече от 100 метра - това е максималното разстояние, при което малокалибрената пушка може да произведе толкова прецизен изстрел.
В петък полицаи търсеха в храстите наоколо следи от снайпериста, който според ген. Красимир Петров е професионалист. Първоначално се смяташе, че стрелбата била с дебалансиран куршум, но най-вероятно куршумът се е пръснал, навлизайки в тялото, което е характерно за пушката "флобер". Това е било фатално заради близостта до сърцето...
ДНЕВНИК
2005/8/29


...Трети ден след убийството на шефа на ВАИ Холдинг МВР не е излязло с официална версия за атентата, няма и арестувани. Полицията разпитва основните босове по Черноморието. Проверява се следа, свързана с разпределението на територии, и кокаинова връзка в Испания. Георги Илиев беше убит в четвъртък вечерта със снайпер, докато разговарял по мобилния си телефон в своето заведение Буда бар в курорта Слънчев бряг. Дебалансираният куршум пронизал сърцето му и той издъхна минути след това на път за болницата.
Разследването досега лансира версията, че босът е застрелян от 200 м разстояние с флоберка с оптичен мерник, най-вероятно и с устройство за нощно виждане. Експерти определиха три вероятни посоки на смъртоносния изстрел. Все още не е открито нито оръжието на престъплението, нито гилзата. За познавачите на оръжия прецизна стрелба от такова разстояние с малокалибрено оръжие е почти абсурдна. Затова се предполага още, че е възможно килърът да е покосил Илиев от паркирал наблизо микробус. Тройната съдебномедицинска експертиза е потвърдила, че куршумът е влязъл в тялото под ъгъл.
ПАРИ
2005/8/29


Лекарите обаче само са констатирали смъртта му, като най-вероятно той е издъхнал около 30 секунди след прострелването. От Слънчев бряг трупът е откаран в бургаската морга, където веднага му е извършена аутопсия. По вида на открития в тялото му куршум специалистите са си направили извод, че килърът е стрелял с малокалибрено малоцевно оръжие - пушка тип "Флоберка" с калибър на цевта 22 мм.
МОНИТОР
2005/8/27

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Трафикант хванат с два гранатомета и снайпер  

28 август, 2005

Трима, свързани с канал за оръжие от Сърбия, в ареста

50-годишен трафикант и двама негови помощници са били арестувани край Видин с два гранатомета и снайпер, съобщи шефът на Гранична полиция в града подполковник Йордан Янков. Оръжието, което е внесено от Сърбия и Черна гора, е открито в къщата на тартора на групата Иван Станков Маринов в граничното видинско село Балей. В голяма пътна чанта полицаите са открили два ръчни 64 милиметрови гранатомета, сръбско производство, с указание за ползване на сръбски език и разглобена голямокалибрена пушка с двунога и оптичен прибор, също с надпис на сръбски език.

Другите двама задържани в трафика на оръжие са криминално проявените - Емил.Т. (36 г.) от село Балей , известен с прякора Кандила, и Валентин Запрянов. (45 г.) от село Куделин. Кандила е бил задържан и обвинен преди години за самоуправство и палежи, а Валентин Запрянов е арестуван през 2001 г. по обвинение за участие в канал за трафик на хора. Тарторът Иван Станков е задържан за кражби.


Подполковник Янков разказа, че оръжието е пренесено нелегално през река Тимок в района на село Балей от Сърбия и Черна гора от сръбски гражданин и е предадено на Иван. В момента в този район река Тимок е плитка - около 1,20 м дълбочина, а най-голямата ширина между двата бряга е около 30 м. Трафикантите обаче използват най-тясното място, което е около 4 м, за да преминат границата.
Задържаните гранатометите са за еднократна употреба и са предназначени за поразяване на бронирани цели с обхват до 350 м. Този тип оръжия са на въоръжение в армията на Сърбия и Черна гора и са известни в подземния свят като гранатомет тип "Золя". Вътре в задържаните гранатоменти са открити и боеприпаси. "С подобен гранатомет бе стреляно преди години на "Симеоновско шосе" в София", каза подполковник Янков.
Снайперът е 12,7 милиметров и предназначен за поразяване на лекобронирани цели и жива сила на разстояние до 1500 м. Това оръжие може да пробие 30 см еднороден метал. То е с фабричен номер и указание на сръбски език, но не е известна марката и производителят й.
Експерти ще установят произхода на пушката, но най-вероятно е германско или австрийско производство.
Срещу Иван Маринов ще бъде повдигнато две обвинения - за контрабанда на оръжие през границата и за притежание на оръжие. Второто обвинение ще бъде повдигнато и към другите двама задържани по случая, уточниха от Гранична полиция. За първи път от повече от 4 години на територията на РГС -Видин се задържа такова голямо количество, и то опасно оръжие, както и участниците в канала за трафик на оръжие, допълни Янков.
в.Монитор
28 Август 2005
снимки - mvr.bg

...Това оръжие може да пробие 30 см еднороден метал...
Не ми стана много ясно, какъв точно метал (цветен, черен, благороден, течен...) и до колко метра...?
Ако говоря сериозно, изречението "Бронебойно-запалителният куршум, за това оръжие пробива до 500 м стоманена броня с дебелина 30 мм" щеше да е по-разбираемо.

В сайта на МВР пише, че "ловната пушка е много мощна, с далекобойност до 4 000 метра".
Прицелната далекобойност обаче е не повече от 2000 метра и дори с високократен оптичен прицел стрелба над тази дистанция е малко вероятна.
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Хроника на публични убийства и атентати в периода 1995-2005 година  

27 август, 2005

1995 година
На 25 април Васил Илиев, президент на застрахователна фирма "ВИС-2", е застрелян пред ресторант "Мираж" в София.

На 7 юли Ламбо Кючюков, бивш заместник-министър на образованието, е застрелян в местността Бялата вода на Витоша.

1996 година
На 16 януари Васил Митев, управител на пристанищен комплекс в Русе, е намерен убит в гаража си с куршум в тялото. Името му се свързва с фериботните спорове - Русе - Гюргево през 1995 година.

На 2 октомври пред дома му на ул. "Латинка" 15 в София е застрелян Андрей Карлов Луканов, депутат от парламентарната група на Демократичната левица, през 1990 г. министър-председател.

На 23 ноември Иван Иванов, собственик на стокова борса в Добрич, е прострелян с четири куршума в апартамент на жилищен блок на площад "Свобода".

1998 година
На 24 януари Велин Тодоров Христов, собственик на транспортна фирма от София, е застрелян във великотърновския хотел "Янтра".

На 14 май Венцислав Танчев, изпълнителен директор на застрахователно дружество "Енергия", е застрелян с три куршума пред дома му на бул. "Симеоновско шосе" 85.

На 20 декември Иво Карамански, бизнесмен, съдружник на дружество "Корона - И.Г.", застрахователен бос, е застрелян с два куршума.

1999 година
На 28 август в София е убит Любомир Георгиев Пенев, бизнесмен, собственик на 80 на сто от капитала на Нова телевизия и на пицария "Джъмбо".

2000 година
На 9 февруари в Плевен е убит пред дома му с изстрел в гърба Величко Тодоров, председател на Народната партия в Плевен.

На 29 февруари 34-годишният Роман Пузанов, основен прокурорски свидетел по дело за убийство от 1995 г., е застрелян със 7 куршума в Ямбол в гръб с 9-милиметров пистолет.

На 9 март в къщата му в тополовградското село Мрамор е намерен убит с пистолет Желязко Колев - Императора, един от най-известните иманяри.

На 21 април в София пред дома му на бул. "Цар Борис III" е застрелян 40-годишният Кристиян Маслев, собственик на агенция "Натурела груп".

На 19 декември общинският съветник от СДС в гр. Елена Славчо Христов Славов е застрелян на стотина метра от дома си. Той е собственик на мандрата "Млекимекс" в града, която е част от българо-австрийския холдинг "ББС - Хандел".

На 28 декември 44-годишният Динко Добрев, шеф на "Родопа" ЕООД в Нова Загора, е убит в двора на фирмата.

2001 година
На 26 януари във Варна е убит първият ни европейски шампион по киокушин карате Георги Вълков Георгиев пред дома му.

На 26 февруари в София е убита 30-годишната ямболска адвокатка Надя Георгиева.

На 1 март търговецът на алкохол Розалин Костов, съсобственик в "Роник" ООД , е показно разстрелян пред дома му на ул. "6 септември" в Русе.

На 9 март на карибския остров Аруба, в хотел "Сонеста" е застрелян Пантю Колев Пантев /Поли Пантев/.

2002 година
На 31 май в Загреб, Хърватия, 35-годишният българин Веселин Маринов е застрелян пред заведение от собственик на фирма за охрана - Винко Жулевич.

На 22 юли на пътя между с. Добринище и манастира "Свети Панталеймон" е убит 66-годишният свещеник от Банско Стефан Камберов.

На 4 ноември в Хасково е извършено показно убийство на хасковския бизнесмен Валентин Подмолов-Подмола.

На 28 декември в София, близо до дома му, е застрелян Николай Колев, прокурор от Върховна касационна прокуратура.

2003 година
На 3 януари в София е убит 45-годишният Румен Яневски, криминално проявен, занимаващ се с незаконен хазарт. По него е стреляно с автомат от движеща се кола. Яневски е прострелян смъртоносно в джипа си - "Нисан Патрол" на ул. "Гоце Делчев" и ул. "Котленски водопад".

На 30 януари международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян при престрелка в Студентския град в столицата. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов той е убит по погрешка. Срещу колата на Янчо Костадинов, шеф на съдийската колегия към Българската федерация по борба, и Матов, който се качил в автомобила му случайно, неизвестни откриват огън с лека картечница от прикритие в близост до НСА. В близост до стрелбата е бил и бизнесменът Димитър Джамов. Колите на двамата са сходни и вероятно е станала грешка, предполага Бойко Борисов.

На 8 февруари е застрелян Тихомир Иванов Трифонов на алея "Пейо Яворов" в София. Той е криминално проявен, осъждан за грабежи през 1996 година. 31-годишният мъж е застрелян от упор в тила в мерцедеса си. В криминалното досие на Трифонов фигурират трафик с момичета от Малайзия и Венецуела, които той склонявал към проституция, както и нанасяне на телесна повреда. Предполага се, че убиецът е седял на задната седалка.

На 7 март е убит президентът на "MG корпорация" Илия Павлов. Час и половина след убийството му в кв. "Белите брези" от засада е прострелян Цветан Василев-Хафти. От сигурна смърт го спасява намиращият се наблизо патрул от Шесто РПУ.

На 4 април показно е застрелян в Плевен, в хотелския комплекс "Интер Ростов" 34-годишният плевенски сутеньор Марио Иванов, известен с връзките си с нелегалния бизнес и сводничество. Убиецът е 25-годишният Цветан Калфов.

На 18 април на бул. "Цариградско шосе" в движение е взривен бронираният "Мерцедес" на криминално проявения Иван Тодоров-Доктора, който оцелява.

Около 11,30 часа на 19 август след стрелба на кръстовището на бул. "България" и "Гоце Делчев" в столицата е убит 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик, свързан с наркотрафика. Той е син на покойния оръжеен търговец Шабан Фатик.

На 5 ноември е убит Евгени Стефанов - Женята. Той е застрелян пред фитнесцентър "Ситняково". Спряган за един от наследниците на наркобоса Поли Пантев. Бивш член на групировката СИК.

На 13 ноември е прострелян Николай Зарев - Данкина в градинката до блок 123 в квартал "Надежда" в София. Зарев е криминално проявен с множество кражби. Занимавал се е с продажба на наркотици, с кражби на коли и с магистрални автограбежи.

На 27 ноември в столичния квартал "Хладилника" е намерен труп на 40-годишен мъж. Установява се, че това е Румен Маринов Маринов - Нарциса, приближен на групировката ВИС. Застрелян е в гърба, слизайки от личния си автомобил.

На 29 ноември в столицата е убит 24-годишният Борис Кирилов Арсов. Тялото му е намерено в квартал "Бояна". Младежът е криминално проявен. Арсов е един от обвиняемите за отвличането на бизнесмена Стефко Колев, но делото все още не е влязло в съда. В дома на простреляния мъж е бил открит часовникът на отвлечения Колев. Борис Арсов е един от членовете на групата, разпитвана във връзка с убийството на Филип Найденов - Фатик. В групата са още и Йосиф Георгиев Йосифов - Йоско, Асен Петров - Шаки, Даниел Георгиев - Джаки, брат му Стефан Георгиев и Ивайло Симеонов.

На 6 декември в Амстердам в 15,30 часа е убит Константин Димитров - Самоковеца. Холандската полиция е задържала 37-годишен холандец, заподозрян за убийството.

2004 година
На 12 януари дупнишкият бандит Ангел Емилов Стефанов - Гяволето е прострелян в шията, дясната ръка, гръдния кош пред дома му в жк "Бистрица" в Дупница. Свидетел на убийството става съпругата му Вероника, която пътувала с него в джип "Фолксваген". Стефанов е изтърпял присъда в Италия и тогава е върнат в България. Той е влязъл в Бобовдолския затвор за изтърпяване на неприключили следствени дела и е освободен е срещу 2000 лв. парична гаранция през октомври 2001 година.

На 19 януари взрив избухва в асансьора на осеметажна сграда на бул. "Джеймс Баучър" 87. Вследствие на взрива загиват Стоил Славов, съдружник в "Интерпетролеум енд партнърс", и охранителите му Петър Петров, Илиян Казаков и Петър Харизанов, както и друг пътуващ в асансьора гражданин.

На 10 февруари 30-годишният Костадин Иванов Костадинов е убит в София в близост до "Макдоналдс" в района на НДК. Убитият е криминално проявен, регистриран е за измами и кражби на МПС. Костадин Костадинов /Динко/ е бил управител на благоевградското бинго "Елит".

На 9 март в София Борис Бакърджиев е застрелян с пет куршума в главата и тялото. Той е роден в Плевен и има двойно гражданство - руско и българско. Бакърджиев е адресно регистриран в столичния квартал "Младост" и се предполага, че е бил в района на местопрестъплението по бизнес.

На 27 април във Варна е прострелян, докато слизал от колата си, 26-годишният бивш национален шампион по кикбокс Мартин Елънджиев.

На 4 юни трима души са убити в кафенето на търговския комплекс "Арт Декор" на бул. "Симеоновско шосе" в София. Това са Димитър Христов /35г./, Калоян Светославов /24г./, двамата от София, и Живко Иванов /39г./ от Хасково. Двама мъже, облечени като попове, влезли в заведението, произвели стрелба и веднага избягали. Калоян Светославов е регистриран в полицията за кражби и наркотици, Живко Иванов е регистриран за кражби, а Димитър Христов - за измами, фалшификация на пари, незаконно притежаване на оръжие и за наркотици.

На 14 юни пред хипермаркет "Билла" в ж.к. "Лагера" в София е убит Петър Илиев от Бургас /36 г./. На излизане от магазина Петър Илиев се е насочил към джип "Тойота", с който се предполага, че пристигнал. Тялото на Илиев е с множество огнестрелни рани.

На 22 юни в Плевен пред дому му е убит 40- годишният плевенски бизнесмен д-р Людмил Конов, съсобственик на централния плевенски хотел "Ростов".

На 30 юли в София шестима са загинали, а двама са тежко ранени при стрелба в ресторант-градина "Славия" на ул. "Коломан" 1. Единият от убитите е Милчо Бонев по прякор Бай Миле.

На 24 октомври пред заведение на бул. "Витоша" 18 между улиците "Кърниградска" и "Солунска" е застрелян Дмитрий Минев - Руснака, съсобственик до 1999 г. заедно със Стоил Славов, Милчо Бонев - Бай Миле, Красимир Маринов - Големия Маргин и Румен Николов - Пашата в "Интергруп енд партнърс" АД.

2005 година
На 20 януари в Благоевград, в нощния бар на хотел "Ален мак", е прострелян в главата с огнестрелно оръжие от дистанция 45-годишният Васил Горчев Върбанов, известен с прякора Кьоравия.

На 5 февруари в София, на ул. "Цар Самуил" 11 е намерен застрелян с два куршума в главата в колата си "Ауди А6" Георги Стоянов Василев, собственик на фирма "Паркиране и гаражи мениджмънт" АД. Георги Василев е бил три мандата общински съветник от групата на СДС.

На 16 февруари в София, в кв. "Люлин", в заведение "Бъфало" е убит 46-годишният Димитър Тодоров - Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

На 5 април в Равда е застрелян трийсетгодишният Мариян Георгиев (Марата). По жертвата е стреляно шест пъти през стъклото на прозореца в офиса на фирмата му, която се занимава с недвижими имоти. Георгиев е основен свидетел на прокуратурата по делото за убийството на Димитър Стаматов- Мастара, станало на 21 ноември 2002 година.

На 15 април в с.Душинки, Брезник, е намерен мъртъв шофьорът на Фатик Румен Желязков. Трупът е открит в къща на негов приятел. 42-годишният Желязков се прострелял в слепоочието с пистолет "Парабел". Филип Павлов Найденов-Фатик е застрелян на 19 август 2003 г. в автомобила си на кръстовището на на бул. "България" и "Гоце Делчев" в София. При престрелката Румен Желязков е ранен. Публикации определят тогава шофьора като "близък бизнес партньор на убития".

На 11 май в София, пред блок 984 в ж.к. "Люлин" е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил със Сергей Георгиев - Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири

На 14 май в София, на ул. "11 август" е убит 28- годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян близо 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от заведение и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

На 30 юли в центъра на София е извършено тройно убийство - на Антон Милтенов-Клюна /32-годишен/, Иван Тодоров - Призрака /35-годишен/ и Милен Върбанов-Цайко /28-годишен/. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в МВР за търговия с наркотици и кражби.

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: По Георги Илиев е стреляно с малокалибрено оръжие  

По президента на ВАИ холдинг Георги Илиев, убит снощи в Слънчев бряг, е стреляно с малокалибрено оръжие. Това съобщи генерал Красимир Петров, директор на РДВР- Бургас. Куршумът е улучил Илиев на два сантиметра от гръдната гост. В момента на стрелбата той е бил прав и е говорил по мобилен телефон. Около него е имало охранители.

Генерал Петров направи товя изявление в Слънчев бряг на мястото на престъплението пред Буда бар, където в момента се извършва повторен оглед. Той добави още, че сега се търси оръжието, с което е стреляно. Чакат се и двама криминалисти от София, които ще направят балистична експертиза, за да се установи откъде точно е стреляно. Буда бар се намира на открито. На 20 метра от сепарето, където е стоял Илиев, е шосето, а отстрани има храсти и дървета, където може да се е скрил стрелецът. Красимир Петров каза още, че в момента няма основна версия за покушението. Работи се по няколко варианта като причини за убийството на Илиев.

Георги Илиев притежава три хотела в Слънчев бряг. Това са "Дюн", "Орел" , "Астория" и дискотека "Айсберг". Наемател е и на сградата, където се намира дискотека "Камелия". Тя е част от комплекса "Мултиплейс", където е бил застрелян Илиев. Комплексът включва Буда бар, Найт клуб, Домби бар и ресторанта "Свети Георги".

БТА
2005/8/26


Служители от ВКП и НСлС ще помагат на бургаските полицаи

Служители от Върховна касационна прокуратура и Националната следствена служба ще окажат методическа помощ при разкриването на убийството на президента на ВАИ Холдинг Георги Илиев, който беше застрелян тази нощ в курорта Слънчев бряг. Това съобщи заместник-началникът на Окръжната следствена служба Стефан Стойков. По случая основно ще работи следовател от Несебър.

Днес се очаква да бъде назначена тройна балистична експертиза, която да определи вида на използваното за оръжие. Очакват се и двама специалисти от Института по криминалистика на МВР, които трябва да установят разстоянието и ъгъла, от който е стреляно. Най-вероятно изстрелът е дошъл от някой от околните хотели. Днес по обяд беше изваден куршумът, с който Илиев е прострелян в сърцето. Установи се, че е 22 калибър и е дебалансиран. Според полицейски служители това е следа към извършителя. По-рано днес по обяд директорът на РДВР-Бургас генерал-майор Красимир Петров каза, че все още се издирва оръжието. Предполага се, че то е било захвърлено от убиеца веднага след престъплението. Водят се разпити на свидетели, които снощи по време на убийството са били в Буда бар. Разпитват се и лица от обкръжението на Георги Илиев, както и представители на криминалния контингент в региона. Няма задържани по случая. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Бургас.
BGNES
2005/8/26

Още ли има хора, които вярват в митологията за "дебалансирания" куршум?! При тази точност куршумът може да бъде ограничено стабилизиран (с минимум запас на устойчивост), но не и дебалансиран.
Четете, бре!
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Лисича хитрост  

26 август, 2005

БУРЕНОСНИ облаци бяха надвиснали над родината. В буквалния смисъл на думата от тях се изсипваха пороища, които отнасяха потъналите в кал и старческо безвремие селца. Вместо да добие обещания европейски, алафранга вид, нашият пейзаж стана като този на Бангладеш по време на мусоните - зелен, влажен и отчайващо безутешен. Под напора на водните потоци и най-недвижимият имот ставаше движим, уязвим, потънал в мухъл и проклятия към Всеки и Всичко.

Нужни бяха виновни за случилото се. Нищо не успокоява така, както прехвърлянето на вината на някого, както разкриването и суровото наказване на нечий пъклен заговор. А по въпросите на Заговорите и Вината у нас си има надлежно оправомощени личности и институции - Прокуратура, Следствие, МВР, разузнавателни, контраразузнавателни и контра-на-контрата-разузнавателни управления.

Лошото е, че над въпросните компетентни органи бяха надвиснали вече в преносен смисъл на думата други буреносни облаци. От тях вместо дъжд се изливаше потоп от празни приказки за съдебна реформа, за прословутото място на разследването
/дали да е тук или там/, а като истински мълнии прогърмяваха заплахи за отлагане на европейското членство, "ако не бъдат изпълнени ангажиментите" до заветната дата на Пришествието на група европейски бюрократи.
Ситуацията беше деликатна, или както се казваше преди време, "живеем във време на велики повели и велики предизвикателства". Но дори и в такива преломни времена се налага някой да свърши малко истинска работа, та да може висшестоящите фактори да отчетат дейност, да се замажат някак нещата, докато водата се оттече и калта позасъхне. Този някой по стечение на обстоятелствата се оказа старши лейтенант Вълчанов от Двадесет и осмо Шопско РПУ. Той трябваше да открие виновника за наводненията, да го "закопчае" и предаде за публично порицание и строг тъмничен затвор. Както ще се убедите сами, Вълчанов взе присърце задачата. Ето обстойния му доклад за извършените оперативно следствени действия:

" Г-н Началник,
В изпълнение на Ваша заповед N... извърших проверка по случая с наводнението на село Долно Носеново, при което са нанесени сериозни имуществени и неимуществени щети, в частност отнесени са 10 къщи, удавен е едър и дребен рогат добитък, наводнени са мазета с провизии, електроуреди и друга покъщнина.

1. Първо посетих Метеорологичния институт, за да установя дали там е имало точна прогноза за времето на съответния ден. Оказва се, че според прогнозата за 13.08.2005 г. "ще превали и прегърми на отделни места, а на други ще има слънчево време с купесто дъждовна облачност". Тъй като село Долно Носеново може да се тълкува като "отделно място" след отделянето си от Горно Носеново, в него са били вероятни валежи, което е и било предсказано.

2. На следващо място проведох оперативни действия в Напоителни системи. Както е видно и от името на учреждението, то снабдява, доставя вода, а не ръководи оттичането и отводняването. Падащата от небето вода не е собственост на Напоителни системи, а публична държавна или съвсем частна собственост.

3. Построената на река Буйна вада дига /над Долно Носеново/ била доскоро общинска собственост, но сега се води ничия в поземлената комисия, тъй като предстои реституирането й вследствие на съдебно дело. От общината не могат да влагат средства в недвижим имот, който не е тяхна собственост.

4. Гражданска защита и Противопожарна охрана по закон действат в случай на бедствия, което и са направили на 13.08.2005 г., като са отводнили няколко къщи и са превозили единствената родилка в селото до града. Те не могат да извършват строителни работи по реки и диги, които не дават признаци на неизправност, тъй като не разполагат с финансов ресурс, техника и правомощия за това.

5. Разпитах и жители на село Долно Носеново. Според повечето от тях такова нещо не се помни, а пряка причина за наводнението е скъсването на дигата в местността Бабина сянка.

6. На мястото на скъсването на дигата няма признаци на диверсия или терористични актове. Според лицето Ванчо Тасев Петковски, на длъжност селски пъдар, на мястото, където се е скъсала дигата, преди време е имало дупка на лисица. Възможно е дупката на лисицата да е послужила за подравяне на цялата дига, а водата има способността да намира пролуката и постепенно да я разширява.

Изводът, който се налага при събраните доказателства, е, че косвена вина за наводнението носи селската ловна дружинка, която не е картотекирала и издирила вредния дивеч в землището на селото, с което е създала условия той да се размножава и да уврежда важни стратегически съоръжения.

Предлагам да се издаде задължително предписание за избиване на всички лисици около дигите, в противен случай ловната дружинка да се разформирова и да се лиши от право на оръжие."

Автор: Любомир ВАСИЛЕВ
ПАРИ
2005/8/26

Би било смешно, ако не е тъжно...

Изпрати публикацията по електронната поща


Злато Баретата ще се разписва в полицията  

Мярката за неотклоне­ние на Златко Баретата, който е обвинен за прите­жаване на незаконно оръжие, остава "подпи­ска". Това реши вчера Со­фийският градски съд.
Златомир Иванов тряб­ва да се разписва перио­дично в полицията, поста­нови преди седмица Районният съд. Ограни­чението в свободата му бе потвърдено и на втора ин­станция.
Както писа вече "Труд" след обиск в дома на Ба­ретата в средата на август беше намерен 19-милиметров пистолет "Глок", за който той няма разре­шение. Адвокатите му пледираха, че оръжието е законно и принадлежи на кума му, който пренощувал у Златко, преди два­мата да отпътуват за Гер­мания. На Златко е нало­жена "подписка" и по дру­ги две дела - за укриване на данъци и за участие в престъпна група.

ТРУД
2005/8/25

...19-милиметров пистолет "Глок"...
- ей те такова животно нема.

Изпрати публикацията по електронната поща


Пентагон вооружает свои истребители лазерным оружием  

25 август, 2005

Агентство Reuters сообщает, что уже через два года на американских военных самолётах могут быть установлены боевые лазерные установки. 750-килограммовые, 150-киловаттные высокоэнергетические лазерные оборонительные орудия (High Energy Laser Area Defense System - HELLADS) предназначаются разработчиками для уничтожения ракет.

В принципе, работоспособные образцы уже существуют, но пока они слишком массивны для того, чтобы устанавливать их на истребительную авиацию - из-за габаритов охладительных систем. Однако эту проблему в Пентагоне, кажется, уже решили: скрестив между собой жидкостные и полупроводниковые лазеры, разработчикам удалось снизить и массу, и размеры орудий. Жидкостные лазеры способны выдавать непрерывный луч, но требуют массивных охладительных систем; полупроводниковые лазеры дают более мощные импульсы, но работают только в импульсном режиме, иначе начинается перегревание.

"Мы смогли комбинировать высокие энергии полупроводникового лазера и принципы температурного контроля жидкостных лазеров", - отметил в интервью бумажному изданию New Scientist менеджер проекта Дон Вудбери.

На данный момент готов относительно лёгкий, но маломощный киловаттный прототип HELLADS. К концу текущего года DARPA планирует начать испытания 15-киловаттной установки.

Стоит добавить, что в 2002 году предполагалось, что авиационные лазерные орудия поступят на вооружение американских ВВС не ранее 2015 года.

25 августа 2005 года
Текст: Юрий Ильин

Изпрати публикацията по електронната поща


205 огнестрелни оръжия са иззети в Русе от началото на годината  

На територията на Община Русе има близо 5 000 единици оръжие

По информация на инспектора от служба "КОС" майор Св. Кръстев от началото на годината са иззети 205 огнестрелни оръжия. 85 от тях са прибрани поради отпаднала необходимост от носенето им. 84 са задържани заради изтичане срока на разрешителното и недоокомплектоване документите за подновяването му. 33 са отнети заради осъдителни присъди или предварителни производства срещу собствениците им. Поради неправилно съхранение трима притежатели на огнестрелно оръжие са се разделили с него.

На територията на Община Русе има близо 5 000 единици оръжие. Право да носят оръжие имат служители на МВР и МО, юридически и физически лица, сред които охранители, ловци и др.

Ruseinfo.net
2005/8/24

Изпрати публикацията по електронната поща


Да (се) обичаш на инат  

21 август, 2005

БОРБАТА С МАФИЯТА Е ПО-ВАЖНА ОТ НОВИЯ ШЕФ

Вместо да уважат церемонията по сдаването и приемането на властта във вътрешното ведомство, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и директорът на НСБОП ген. Валентин Петров уважиха старозагорските репортери. В сряда (17 август) те бяха единствените "високи" ръководители, които не изпратиха досегашния си началник Георги Петканов и не поздравиха неговия наследник Румен Петков, защото трябваше да разкажат на широката общественост за поредния си успех в борбата срещу организираната престъпност. Всъщност на пресконференцията в Стара Загора "разказвачът" беше само един - ген. Бойко Борисов, докато другият генерал - Валентин Петров, явно беше там по "покана", на която... не е могъл да откаже по никакъв начин.

Завръзката
По думите на ген. Бойко Борисов, при специализирана съвместна операция на НСБОП и РДВР-Стара Загора, координирана от Върховната касационна прокуратура (ВКП), е разбита най-голямата нелегална оръжейна работилница в България, разположена в центъра на Казанлък. Едновременно с това са разкрити още три цеха за сглобяване на пистолети, пушки и автомати в казанлъшките села Енина и Овощник. Акцията стартира, след като в понеделник срещу вторник през нощта (15 срещу 16 август) в гориста местност край с. Дунавци са открити пет 5. 56-милиметрови автомата "Калашников" с пълнители.
По време на обиските антимафиотите и старозагорските ченгета изземат още две карабини с оптика, 10 газови пистолета "Байкал" (това е газовият аналог на "Макаров"), преработени в бойни, четири разглобени автомата "Калашников", стотици части за автомати и за пистолети "Байкал" и "Макаров", машинки за пълнене на патрони, торби с барут, 14 заглушителя, няколко пистолета-ключодържатели "Оса" и много боеприпаси, сред които и "тъпоноси" патрони (т. е. - с рязани върхове). В хода на акцията са задържани и четирима казанлъчани. Един от тях е известен с двете си имена - Румен Топалов, а останалите бяха "обозначени" с инициалите Л. Д., К. К. и И. С.
Вместо обаче да опише операцията (безспорно успешна, разбира се) като рутинна задача, която не трябва да изненадва никого, на пресконференцията в сряда сутринта (17 август) главният секретар на МВР засипа старозагорските криминални репортери със сензационни разкрития:
За петте автомата, намерени край с. Дунавци: "Те са сглобени от различни части, което прави убийството с такова оръжие неразкриваемо. Тези автомати пробиват всички видове бронежилетки, включително и полицейските."
За двете карабини с оптика: "Всички стрелби в София се извършват с такива, а убийствата с тях са неразкриваеми."
За 10-те газови пистолета "Байкал", преработени в бойни: "При стрелба с тях не остават гилзи и проектили и това ги прави предпочитани от наемниците по цял свят. Нелегалните оръжейни работилници са захранвали с пистолети и боеприпаси престъпни групи в Италия и Испания, но наскоро и властите в Австралия ни изпратиха запитване как подобно оръжие стига чак до тях."
Странностите
Според някои медийни интерпретации на събитието, трима от арестуваните са бивши работници на "Арсенал", а четвъртият даже още е на заплата в бившата ни оръжейна гордост. Според други вестникарски публикации обаче, "карето" е разделено на двама бивши и двама настоящи работници на "Арсенал". Всички обаче са с досиета в полицията, а двама от тях дори са лежали в затвора.
Като оставим настрана факта, че би трябвало да е невъзможно криминално проявен тип да работи в оръжеен завод, много неприятно впечатление прави друг един факт: незаконната работилница на Румен Топалов е била разположена в сградата на бившето РПУ, в която, след частична реституция, са останали... военното следствие и военната комендатура но Казанлък. За последно, подобно странно съжителство бе констатирано през пролетта на 2001 г., когато в Пловдив бе разбита първата печатница за фалшиви паспорти от европейска величина. Тя бе разположена на четвъртия етаж на бивш тютюнев склад, а под нея бе... Пловдивската военна прокуратура.
Другото, което прави впечатление в думите на ген. Борисов, е "размахът" на интерпретацията.
Първо - изобщо не е вярно, че всички стрелби в София се "правят" със снайперски карабини, защото през последните три години с подобно оръжие са убити само двама души - Илия Павлов (на 7 март 2003 г.) и Дмитрий Минев-Димата Руснака (на 26 октомври 2004 година). Второ: по никакъв начин не може да се твърди, че килърите използват "масово" газовите пищови "Байкал", преработени в бойни. Причината е, че те наистина стрелят само с малокалибрени патрони и успешното боравене с тях изисква изключително висок професионализъм, какъвто не притежават 90% от поръчковите убийци у нас. Ето защо поне две трети от намерените гилзи на местопрестъпленията в България през последните 10-12 години са от 9-милиметрови пистолети или от 7. 65-милиметрови автомати. Поне засега единствената жертва на малокалибрено оръжие е небезизвестният Бранимир Григоров-Бранко, който на 26 юни 2004 г. беше разстрелян, но с... малокалибрена пушка със снайпер.
Освен това изобщо не отговаря на истина и твърдението, че тези пищови били предпочитани, защото "след тях не остават гилзи и проектили". Ако е така (сиреч ако няма гилза и проектил, т. е. - куршум), "Байкал"-ите тутакси трябва да бъдат причислени към категорията на "хладните оръжия", каквито са... боздуганът, металната тръба, Г-образният винкел или прътовете от арматурно желязо.
Нищо ново под слънцето
Безспорно най-голямо недоразумение буди фактът, че наблюдението и полицейското "разработване" на нелегалната оръжейница е продължило не по-малко от... девет месеца.
На пресконференцията в сряда (17 август) бе казано, че първото засичане на нелегалните работилници, които са част от обща схема за нелегално производство и трафик на огнестрелно оръжие, е станало на 7 ноември 2004 година. Тогава в Италия са арестувани двама българи, у които са открити 40 газови пистолета "Байкал", преработени в бойни, плюс 150 ключодържателя "Оса", гърмящи с флоберови патрони (калибър 22 милиметра).
"Работата по разкриването на работилниците бе ускорена, още повече след като на 16 юли 2005 г. от "Арсенал" беше откраднат един автомат" обясни на старозагорските репортери ген. Бойко Борисов. И МВР, и западните специални служби открай време знаят, че обитателите на казанлъшката част от Розовата долина крадат части от "Арсенал" и произвеждат по домовете си пушки, автомати и пистолети. Разликата е, че в Европа всички, които са заловени с български "самоделки", отиват зад решетките, докато у нас такова нещо никога не се случва.
В началото на ноември 2003-а главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов се похвали, че след неколкомесечна съвместна операция в Испания е разбита българска престъпна организация, занимаваща се с незаконен трафик на оръжие. В апартамента на бандитите са открити 50 пистолета "Макаров" и седем автомата "Калашников" българско производство. У нас никой не си прави труда да разбере как оръжията са "прекосили" цяла Европа.
На 21 ноември 2003 г. край Разлог е задържан казанлъчанинът Росен Начев и в колата му са намерени шест 9-милиметрови газови пистолета "Байкал", преработени в бойни. След кратка "спявка" той прави пълни самопризнания и още същия ден в казанлъшкото с. Крън е ударена оръжейната работилница на братята Атанас и Димитър Атанасови. В нея са открити цяла камара части за газови пистолети плюс десет пищова, готови за "експедиция".
В хода на операцията е установено, че шестте пистолета в колата на Начев са произведени по поръчка на небезизвестния наркодилър от гр. Сандански - Васил Маникатов, а "Байкал"-ите в Крън са предназначени за неговия ортак Огнян Атанасов от петричкото с. Тополница. За тях двамата "Параграф 22" е писал много пъти и затова днес само ще припомним най-важното: Огнян Атанасов е със 17-годишна ефективна присъда за дрога в Гърция, избягал от затвора "Касандра" в Халкидики, а Васил Маникатов е с 16-годишна присъда за внос на хероин в България, която още не е влязла в сила.
По случая са образувани едно полицейско дознание - в РПУ-Разлог (срещу шофьора Росен Начев) и едно предварително производство - в Казанлък (срещу Васил Маникатов, Огнян Атанасов, Димитър Атанасов и брат му Атанас). В началото на 2004 г. Начев е осъден на шест месеца и половина условно, а делото на Маникатов и компания все още е в Казанлъшкия районен съд, защото четиримата са подсъдими за производство, търговия и притежание на незаконно оръжие, но не и за създаването на организирана престъпна група.
На 5 декември 2003 г. в казанлъшкото с. Турия е разбита втора оръжейна работилница за нелегално производство на пистолети "Макаров" и автомати "Калашников". Срещу майстора-оръжейник - 45-годишния Иван С., е образувано полицейско дознание, макар полицията да разполага с достатъчно данни, че той също е част от международния оръжеен канал Казанлък - Сандански - Мадрид.
Същото ще се случи и с най-пресния антимафиотски успех на ген. Бойко Борисов. Причината е, че след девет месеца "зорко наблюдение" (от 7 ноември 2004 г. насам) и 30-дневна "ускорена полицейска работа" (след кражбата на автомата от "Арсенал" на 16 юли) на 16 август (вторник) в ръцете на ченгетата се озоваха само четири много дребни риби, което едва ли си заслужава бензина от София до Стара Загора и обратно.
Автор: Иван Николов
Параграф 22
2005/8/20

Изпрати публикацията по електронната поща


Не стреляйте по яхтсмена  

Юли влезе в черните хроники на Варна. В нощта срещу 19 юли двама души на бърза лодка бяха обезглавени от металното въже на рибарски талян. Седмица по-късно при стрелба в морето бе "леко ранена" луксозната яхта "Pea". Според морските закони това е терористичен акт, казаха тогава експертите. Двата случая дадоха повод да се извади от нафталина медийният диалог между яхтсмени и собственици на малки плавателни съдове, и държавници, отговарящи за сектора. Но заради безвремието във властта от близо два месеца диалогът е само монолог. Какъвто винаги е бил през последните години.
"Няма никаква реакция на нашите искания нито от Морска администрация", нито от Пристанищна администрация или пък от Министерството на транспорта", не крие разочарованието си Гергана Георгиева от фирма "'ХСИ инвест" - АД, официален представител на "Dufour Yachts" и собственик на простреляната яхта "Pea". Според нея и поредната порция въпроси от сагата "яхтсмени срещу държавата" ще си увисне във въздуха.
"Не стреляйте по яхтите, те са лесна мишена. Яхтсмените са хора," които обичат и поемат рискове и предизвикателства. Стрелбата в морето обаче е нова стихия, за която не сме подготвени. "Това призоваха чрез Интернет собственици на яхти, шефове на яхтклубове и на организации, свързани с морето. Под документа стоят подписите на хора, неслучайни, известни край морето - шефове на 12 организации и трима ветроходци.
Режимът на мореплаване е абсурден
Поредна черна точка в досието на държавните морски служби са входно-изходните контроли. "Чужденците се сблъскват с тежък бюрократичен порядък. Те недоумяват защо на една яхта е необходимо да правят проверка няколко различни служители и доскоро бяха безкрайно учудени, че ако искат да обиколят крайбрежието, трябва да бъдат проверявани във всяко едно пристанище и да плащат съответните такси", твърдят професионалистите, които се чудят как да обяснят ситуацията на колегите си. Трудно е за обясняваме и защо хора от контролните екипи намеквали за подаръци -цигари, алкохол или каквото има.
Търсят се адекватни отговори дали носенето на оръжие и неговата употреба е разрешено на борда на яхти, как се осъществява контролът и колко проверки са направени по този повод. Засега - глас в пустиня.
"Не се знае кой ще управлява, колко ще е в час новият министър, ще има ли професионалисти в ресорните агенции или пак на постовете ще кацнат хора, виждали море само на снимка", вдигат рамене яхтсмените. Без отговор засега е и питането кой носи отговорност и кой проверява малкото яхтени пристанища у нас. Чия ще е отговорността, ако шкипер на чужда лодка се заблуди и я повреди заради неточните официални данни, одобрени и разписани от морските служби. Трябват още реформи за облекчаване на режима на достъп до портовете ни, за кой ли път алармират хората на яхтинга и умуват как да привлекат вниманието на новите управляващи. Имат и предложения - спешно разкриване на нови ГКПП по Черноморието и Дунав; бърза организация на работата между отделните контролни органи; изграждане на туристически пристанища и терминали; съкращаване на формалностите и бюрократичните процедури за страните, с които България има визов режим.
Червена светлина за таляните
Трябва да се забрани поставянето на рибарски мрежи близо до плажни ивици и там, където има условия за водни спортове и атракциони, категорични са професионалистите. Ден след зловещия инцидент на плажа край Варна, в който загинаха Росен Киров и Минчо Минчев, те поискаха таляните да бъдат махнати или преместени навътре в морето. Отговор така и не дойде. Затова пък моторизирана бригада съсипа всички рибарски мрежи от Златни пясъци до Варна. И досега не е ясно кой стои зад нощната "саморазправа".
Рибарите пък питат защо Гранична полиция гони техните лодки в морето, въпреки че не нарушават режима за излизане от страната. И кога траленето ще бъде разрешено, както според тях е в страните от ЕС.
Държавата трябва да се намеси. Въпросът е дали новите управляващи този път ще чуят и ще превърнат монолога в диалог. Хората на морето пак се надяват.

Автор: Ирена ЦЕКОВА
ТРУД
2005/8/20

Изпрати публикацията по електронната поща


Полицаите имат психологични проблеми, но не търсят помощ  

18 август, 2005

Институтът по психология на МВР се е превърнал в маша за вътрешни разследвания срещу неудобни и корумпирани служители, казва бившият му зам.-шеф Светослав Занев







Светослав Занев
снимка: Николай Дончев


Доскоро Светослав Занев бе зам.-директор на Института по психология на МВР. Доктор по философия, специализира психология и 11 години работи в МВР. Напуска по свое желание на 1 юни. Сега е управител на фирма "Промедика", която се занимава с психологични изследвания с детектор на лъжата и където много частници правят подбор на служителите си.
---

- Г-н Занев, защо напуснахте Института по психология на МВР, където бяхте на ръководен пост?
- Не бях съгласен с начина на работа. Опитвах се да кажа това и да направя конструктивни предложения, но бях изолиран. След моите докладни записки, дори се опитаха да ме уволнят, но не стана, нямаше как. Тогава реших, че там няма място за мен. Лошото е, че институт с 30 години история се съсипва, защото още много мои колеги, изключително добри психолози, също напуснаха - сигурно 20 души за последните 2-3 години. Само един беше уволнен, защото се установи, че взема пари.

- С какво не бяхте съгласен?
- Големият проблем, по който започнахме да работим преди 4 години, беше как да направим така, че полицаят да стои в центъра на нещата, да можем да му помагаме, да спечелим неговото доверие, вместо да го санкционираме. Тогава се започна писане на стратегия за борба със стреса в МВР. Хубаво, но така си продължава и сега - в писане на брошури. Реално почти не се работи, а нещата се усложняват всеки ден. Виждате колко инциденти с полицаи, които използват оръжие, стават - самоубийства, убийства.
Големият проблем е, че психолозите нямат авторитет пред служителите на МВР, те по-скоро се страхуват от тях, отколкото да им вярват. Преди две години, когато преподавател от школата на Гранична полиция в Пазарджик уби двама свои колеги и сам сложи край на живота си на магистрала "Тракия", психолозите, които бяха изпратени да помогнат на неговите колеги да преодолеят стреса, буквално бяха натирени.

- Това звучи драстично, каква е причината?
- Институтът се превърна в черната овца на МВР, никой от служителите не иска да има нищо общо. Те не само се срамуват да отидат там, но и се страхуват, камо ли да потърсят сами помощ. Това е така, защото институтът се използва да се разчистват хора, които имат проблеми с лоялността си към министерството. Служители, за които има съмнение, че са корумпирани, но това не може да се докаже, се изпращат на психотест. Не го издържат, но след това трябва да минат и през детектора на лъжата, където се провалят, и това се счита за достатъчно да бъдат уволнени с обяснението, че са несъвместими с работата в МВР. Аз сигурно съм най-големият фен на полиграфа в България, но точно в случая не считам, че той може да "взема" крайните решения, той не може да е доказателство. При изследването с него няма никаква супервизия, контрол, правят го само определени хора. Много е лошо, когато Институтът по психология се превърне в маша на вътрешните разследвания. Но така МВР отчита борба с корупцията. Да, обаче след това съдът възстановява на работа тези хора, които са извършили нарушение, но вината им не е била доказана. Скоро дори съдът постанови, че цялата процедура е била опорочена, защото не е имало юридическо основание да бъдат пращани на психотест. И тези хора се връщат на бял кон. Това демотивира останалите служители. Та МВР е най-мощната система за контрол в държавата, а използва някакви изкуствени начини, за да се отърве от такива хора!?

- Очевидно не може. Но сигурна съм - вие виждате някакво разрешение на този проблем.
- Първото, което трябва да се направи, е, да се възстанови имиджът на психологията като помагаща. И да бъде диференцирана тя от вътрешните разследвания за корупция. Това са различни неща просто. Според мен те трябва да се правят или в инспектората на МВР, може пак да се използва детектор на лъжата, или в института, но от отделно звено. Да знаят служителите, че ако имат психологичен проблем, могат да очакват помощ и няма да бъдат поставяни под общ знаменател с колегите си, извършили нарушение или престъпление, които ще бъдат разследвани отделно.

- При положение че това не се прави, какво се случва със служителите, които имат психологични проблеми?
- Които са по-интелигентни, може би търсят помощ извън системата, защото там са защитени, другите започват с алкохол, наркотици, агресия - изобщо всичко, което се случва след силен стрес, който не може да бъде преодолян.

- Всъщност изначалният проблем не ли това, че не се прави периодичен психологически реподбор на служителите?
- Определено. Идеята за така наречения профилактичен реподбор, при който в зависимост от натовареността и стреса при работа в отделните служби през определен период да минават на психологично изследване, се обсъжда още от 1997-1998 г. Това обаче така и не се прави. Дори след сериозни инциденти с оръжие много рядко се търси помощ от психолози, камо ли това да е задължително. Освен това не се мисли, че травмата не е само за служителя, който е стрелял, а в цялата му професионална група. Тези неща се отразяват на всички, но какво правим с тия хора, ако нямат възможност да получат компетентна помощ?
Сега началниците на служби и РДВР по своя преценка изпращат определени служители за реподбор. Но трябва да ви кажа, че почти никой от хората, пратени по този начин, нямат психологични проблеми. Не са повече от 5-6 годишно. Останалите по-често са неудобни хора, които се изпращат с цел да бъдат изчистени от системата.
Или пък се вземат напълно неправилни решения, проблемни хора се пренасочват към медицинските служби, тоест към психиатри. Имаше един случай с вътрешногрупов конфликт в едно поделение и той беше препратен към правната служба на МВР, тъй като се счете, че това са трудовоправни спорове. Абсурдно!

- След последния случай, когато контраразузнавач от СДВР застреля жена си на работното й място в Академията на МВР и след това се самоуби, се разбра, че курсантите там минават на психотест само когато кандидатстват, но не и след като завършат академията и постъпват на работа. От гледната ви точка на психолог това правилно ли е?
- Напротив, видя се, че това е голяма грешка, аз бях потресен от този инцидент. А до 2001 г. курсантите минаваха на психологични изследвания и след като завършат. Не мога да кажа кой взе решението да не минават, но формалната причина беше, че имало някои от тях, които съзнателно опитвали да бъдат скъсани на психотеста. По този начин са можели да прекратят договора си с МВР, който всеки курсант сключва - че ще работи 10 години в системата, без да плащат неустойки. Но това не е било масово и има други решения на този проблем. Защото едно е курсантът да е годен за обучение в МВР, друго е да може да започне работа. Тези години са много важни за изграждането на един човек, освен това тези младежи, макар и да учат при по-строг режим, все пак са студенти и имат проблемите на всички други такива. Например не съм сигурен, ако се направи изследване за употреба на наркотици сред тях, какво ще излезе.

- А има ли все още психолог във всяка служба и всяко РДВР в страната?
- Не във всички. В тези, в които има, повечето са се превърнали в кадровици, събират документи за кандидати, водят беседи, те са подчинени на "Човешки ресурси", а не на института. На места има закрити бройки, защото работата не върви, психолозите нямат ресурси, не разполагат с тестове за оценяване на служителите.

- Липсата им може ли да се окаже фатална понякога?
- Може. Ако няма топла връзка между психолозите и службите, ще се стига до още трагични инциденти. Защото един човек не убива или не се самоубива отведнъж. Преди това са светнали много лампички. И ако има кой да ги види, много неща могат да се предотвратят. Така че много се надявам новото ръководство на МВР да промени нещата, защото полицаите имат психологични проблеми, а в института все още има добри психолози, които могат да им помогнат.


НЕПРОФЕСИОНАЛНО

"Сега" разполага с докладна, изпратена от един от психолозите в Института по психология на МВР до вътрешния министър Георги Петканов на 2 февруари тази година. Тя напълно потвърждава думите на Светослав Занев.
В нея се казва: "В института е създаден изключително нездрав психологически климат, влошена работна атмосфера и неефективна организация на работния процес. Институтът работи с все по-намаляващ потенциал и губи квалифицирани специалисти.
Примери:
- възлагане на експертна задача с използване на полиграф на служител без такава квалификация;
- допускат се експертни заключения, базирани на ненадеждни методики при провеждане на реподборна процедура с полиграф;
- има случаи на грубо нарушаване на подборни процедури, като негативният резултат на кандидатка за обучение в Академията на МВР, който е коригиран по време на същата кандидаткурсантска кампания от служител на института;
- практическа консултативна работа реално не се извършва, а е сведена до администриране и отчитане на случаи, касаещи професионалната и човешка съдба на служителите;
- избягва се извършването на кризисни психотерапевтични интервенции за овладяване на остри стресови реакции въпреки множеството тежки произшествия със служители през миналата година (няколко убийства на полицаи, самоубийства)".

ДЕСИ ДЕНЧЕВА
в.СЕГА
2005/8/18

Изпрати публикацията по електронната поща


Търчале смо, търчале, али ни смо стигле  

Ето как изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев отговаря на въпроса къде би насочил чужд инвеститор, който се заинтересува от България:
в недвижими имоти - земя или офиси. Туризъм. Лека промишленост. Енергетика. Инфраструктурни услуги - транспорт и телекомуникации.
Браво! Балансирано предложение!
Възползват ли се инвеститорите?
Да. Българската фирма за комуникационни и информационни военни системи "Електрон инвест" е избрана за поддоставчик на американския лидер в радиолокационните системи "Харис корпорейшън" при изграждане на новите и възстановяване на разрушените граждански мрежи в Ирак.
"Ферари", "Форд", "Ситроен", "Волво", "Шевролет", "Буик" и "Даймлер крайслер" питат за патентованата в България и създадена от българи нова конструкция за газоразпределителен механизъм, който удължава живота на двигателите с вътрешно горене.
Китайският хай-тек гигант "Хуавей технолоджис" ще създаде у нас научноизследователски център за високи технологии и център за обучение на кадри. Има още много примери за бели ластовици в ключови отрасли като електроника, телекомуникации и оръжейно производство, където бяхме специализирали в продължение на десетилетия в рамките на бившия Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ).
Това обаче не е определящо. За 15 години преход към пазарно стопанство затрихме отраслите, които бяха гръбнакът на цялата ни икономика.
Знаете ли например, че едва след три петилетки - миналата година в България са сглобени толкова компютри, колкото в Ботевград в края на 80-те години - 100 000 годишно. Тогава произвеждахме всичко - от паметта през чиповете та до мониторите, а сега сглобяваме внесени части. Тогава българският хардуер представляваше около половината СИВ-пазар, сега е половината от българския пазар.
Смачкахме бизнеса си с оръжие от $ 1,5 млрд. на 80 млн. долара. Преди 15 г. около 90% от продукцията беше предназначена за износ - страните от Варшавския договор, държави от Близкия и Средния изток, Северна Африка, Индия и други по-малки пазари.
В края на тригодишния мораториум върху приватизацията на ВПК (1993-1996 г.) само 23 от общо 134 предприятия са разглеждани като производители на отбранителна продукция. Другите или са закрити, или напускат този бизнес.
Сега едва 26 фирми произвеждат отбранителна продукция, има още 15-ина предприятия за стоки и технологии с възможна двойна употреба.
Винаги съм си мислел, че нежните революции вземат предимно икономически жертви. Нашата революция беше от най-нежните и водещите предприятия и отрасли паднаха първи. То това беше и икономическият хастар на политическата трансформация. Смяната на собствеността беше непопулярна политически, затова се крадеше и рушеше.
В крайна сметка високите технологии отидоха в Полша и Унгария - там, където години наред работеха с наши компютри. Автомобилостроенето - в Чехия, Полша и Унгария, а заводите, в които у нас се правеха кари, леки коли и автобуси, сега правят кофи и кюнци.
И сега, "според очертаващата се тенденция за справяне с азиатския внос, Европейският съюз (ЕС) предвижда в България и Румъния да се наблегне на развитие на леката промишленост".
В страните от Централна Европа - новите членки на Евросъюза - ще се стимулира основно развитието на информационни и високи технологии, автомобилостроене, както и индустрии от тежката промишленост.
Според този план, за старите страни-членки на ЕС - държавите от Западна Европа - остава задачата да предоставят средства, инвестиции, ноу-хау, иновации и други подобни.
Старият хижарски принцип е: "За последните - каквото остане!"
Или както казваше един сръбски треньор: "Търчале смо, търчале, али ни смо стигле".

Автор: Чавдар Цолов
МОНИТОР
2005/8/18

Изпрати публикацията по електронната поща


Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов: Нелегалният бизнес с оръжие процъфтява  

Оръжеен арсенал разкрит в Казанлък

Антимафиоти разкриха оръжеен арсенал в Казанлъшко. Разбита е и уникална оръжейна работилница.
При съвместната операция, ръководена от Върховна касационна прокуратура, са задържани четирима криминално проявени и осъждани лица на възраст между 37 и 47 години. Един от групата е служител на военния завод "Арсенал", откъдето са изнасяни части и през юли е бил откраднат автомат. Това говори за изключително занижен охранителен контрол в дружеството, подчерта началникът на НСБОП ген. Валентин Петров.
оръжието е намерено при претърсванията в квартирите на престъпната група. Най-младият от тях, 37-годишният Р.Т. е побягнал при задържането, но веднага е заловен. В дома му в центъра на Казанлък е открита невиждана досега по оборудване нелегална работилница за производство на оръжие. До момента са иззети 9 автомата "Калашников" 5,65 мм, 10 пистолета "Байкал", преработени в бойни, 2 карабини с оптика, 14 заглушителя, 2 "оси" и огромно количество боеприпаси и машинки за производство на патрони. Спецполицаите са открили и специални боеприпаси с рязани глави.
С такива са извършени три показни стрелби в София, каза главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Оръжията са предназначени за Италия и Испания и най-вероятно с тях се извършват поръчковите убийства у нас, но разкриването им е невъзможно. При продажбата им в чужбина печалбата достигала до 1000%.
Такива карабини, каквито намерихме, като им се сложи заглушител и след стрелбата се изхвърлят в някой гьол, никоя служба по света не може да разкрие извършителя, заяви ген. Борисов. Той подчерта, че тези автомати пробиват и бронежилетки. Намерените "оси", които са с форма на ключодържател, изстрелват два флоберкови патрона и не оставят никакви следи. Те са малокалибрени и не пропускали целта. Каналът за разпространение стигнал чак до Австралия, откъдето са сигнализирали на българските служби.
Главният секретар на МВР изрази надежда, че в новия НК ще стане ясно какво количество оръжие е много и кое малко и че за подобни престъпления минималната граница за лишаване от свобода не трябва да бъде под 20 г. Престъпната група е задържана първоначално за 24 часа, но задържането ще бъде удължено до 72 часа. Образувани са 5 производства по чл. 337 и чл. 339 за производство и незаконно притежание на оръжие.
МОНИТОР
2005/8/18


Хора от "Арсенал" пак замесени в канал за оръжие


Двама настоящи и двама бивши служители на "Арсенал" са задържани за участие в поредния нелегален канал за оръжие от Казанлък. Този път то е пласирано в Испания и Италия. Това са установили служители на НСБОП и РДВР-Стара Загора, обяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той уточни, че с такова оръжие се въоръжават наши престъпни групировки в 2-те държави, които воюват главно с мароканци.
Участието на четиримата в канала говори за занижен контрол от оръжейницата, от която оръжието е изнесено на части, заяви Борисов. Двамата бивши служители вече имали присъди за нелегално притежаване на оръжие.
Спецполицаите са открили 4 нелегални работилници в Казанлъшко. Според Борисов печалбите от търговия с произведеното там оръжие надвишават до 1000% себестойността му.
в.СЕГА
2005/8/18


Четири нелегални оръжейни разбити в един ден

Четири нелегални работилници за оръжие бяха разбити в Казанлък при съвместна акция на НСБОП и РДВР-Стара Загора, съобщи вчера пресцентърът на МВР. Работилниците са били част от нелегален канал за износ от България към Испания и Италия, където цената на оръжиятa скача с 600%, поясни главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
Задържани са четирима души с криминални досиета - 47-годишният Л.Д. и Р.Т. на 45 години от Казанлък и К.К. на 42 и И.С. - на 60 г., които пък са от близко село. Двама от заподозрените работят в оръжейния завод "Арсенал", а другите двама са бивши работници и имат присъди за нелегално притежаване на оръжие. Участието на служители в канала говори за занижен контрол от мястото, от което е изнесено оръжието, коментира генерал Борисов. Проверени са къщи, гаражи и скривалище в гората край казанлъшкото с. Дунавци. При обиска са иззети пет автомата АК - 5,56 мм, четири автомата в процес на изработка, две ловни карабини, десет пистолета "Байкал", 14 заглушителя, над 350 патрона от различен калибър, инструменти и приспособления за сглобяване и преработка на оръжие. Сред открития арсенал има и "Оси"- ключодържатели, преработени в оръжие, които според специалисти могат да пробиват бронежилетки. За износа и използването на "Оси"-те има въпроси в момента и от Австралия, каза директорът на НСБОП генерал Валентин Петров.
До вчерашната акция се е стигнало след продължително наблюдение на престъпната група.
Ген. Борисов добави, че намерените оръжия са събирани от различни части и при убийство е невъзможно да се стигне до извършителя.
Вчера окръжният прокурор на Стара Загора Николай Божилов е образувал производства срещу извършителите.
НОВИНАР
2005/8/18

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов: Нелегалният бизнес с оръжие процъфтява

ГЛАВНИЯТ секретар ген. Бойко Борисов пропусна церемонията по предаването на МВР на новия му шеф Румен Петков заради акция по разбиване на оръжеен канал. Той обяви, че печалбите от търговия с оръжие надвишават 600% от себестойността му.
При операция на НСБОП в Казанлъшкия регион миналата вечер бяха разкрити 4 нелегални работилници.
Необходими са промени в НПК, които да осигурят присъди, не по-малки от 20 г., защото извършителите на убийства са неуловими с това оръжие. То е изнасяно от военния завод Арсенал на части и е сглобявано, което прави извършителя на престъплението неразкриваем, каза Борисов. При стрелба с автоматите можело да пробият всички видове бронежилетки. оръжието от работилниците отивало в ръцете на наши престъпни групировки в Испания и Италия, които воюват главно с мароканци. При полицейската акция са открити пистолети тип Оса, за които в момента има запитване от Австралия. Такива пистолети, 150 на брой, бяха задържани през ноември 2004 г. у двама българи при полицейска акция в Италия. От Арсенал обаче отрекоха при тях да се произвеждат Оса и пистолети Байкал, каквито също бяха открити. Останалите части, с които се сглобява Калашников, можело да бъдат откраднати и от военни поделения.
в.ПАРИ
2005/8/18

Убиват в Австралия с наши пистолети

Антимафиоти и полицаи разбиха най-голямата засега нелегална работилница за оръжие в центъра на Казанлък - в къща, където се намира военното следствие и комендатурата.
С газови пистолети, преработени в работилницата в бойни, стават поръчковите убийства в София, Италия, Испания и Австралия, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който координира акцията на НСБОП, РДВР -Стара Загора, и Върховна касационна прокуратура.
Задържани са четирима казанлъчани: Румен Топалов, Л. Д., К.К. и И.С. Трима от заловените са бивши работници в " Арсенал". Четвъртият и в момента работи в казанлъшката оръжейница, уточни главният секретар. Всички са криминално проявени, двама имат влезли в сила присъди за незаконно оръжие. Антимафиотите наблюдавали от месеци нелегалното производство. Работата по случая започнала след ареста на двама българи в Италия на 7 ноември м.г. у мъжете били открити 40 газови пистолета, преработени в бойни, и 150 ключодържателя "оса".
Те стрелят с флоберови патрони и са смъртоносни.
"Работата по разкриването на работилниците бе ускорена още повече, след като на 16 юли от "Арсенал" беше откраднат "Калашников", каза още ген. Борисов.
В нощта срещу сряда в гориста местност край с. Дунавци антимафиотите открили пет 5,56-мм автомата "Калашников" с пълнители. "Сглобени са от различни части, което прави убийството с такова оръжие неразкриваемо", заяви генералът. Автоматите пробивали всички видове бронежилетки.
Нелегалната работилница е в стара сграда в центъра на Казанлък. На първия етаж живее задържаният Румен Топалов, на 47 г. Работилницата е на втория етаж. В същата постройка е кабинетът на военния следовател и военното комендантство. Други три работилници са в с. Овощник и в съседни села.
При операцията са иззети 2 карабини с оптика. "Всички стрелби в София се извършват с такива", уточни ген. Борисов.
Убийствата с тях също били неразкриваеми.
В работилниците са намерени и 10 газови пистолета "Байкал", преработени в бойни. При стрелба с тях не остават гилзи и проектили. Това ги правело предпочитани от наемниците по цял свят. "Наскоро властите в Австралия ни изпратиха запитване как подобно оръжие стига чак до тях", съобщи Борисов.
В домовете на арестуваните са намерени още 4 калашника пред сглобяване, както и стотици части за автомати, пистолети "Макаров", машинки за патрони, торби с барут, 14 заглушителя, "оси" и 350 готови патрона. Сред мунициите има боеприпаси с рязани глави. Само в София били регистрирани три стрелби с такива патрони.
"Печалбите от това производство доближават 1000 процента от вложените средства", категоричен е ген. Борисов. Според него в новия НПК за този вид деяния трябва да се предвидят не по малко от 20 г. затвор. "Тези хора произвеждат смърт и правят извършителите неуловими", категоричен е той.
Автор: Зори СЕМЕРДЖИЕВА
24 часа
2005/8/18

...автомат "Калашников" 5,65 мм... (?!)
...При стрелба с тях не остават гилзи и проектили... (?!)
...автоматите пробивали всички видове бронежилетки... (?!)
..."оса" пробива бронежилетка... (?!)
...
Не допускам националният герой Бат'Бойко да е сбъркал... най-вероятно не им е обяснил ясно и вестникарите, чули - недочули, разбрали - недоразбрали, са писали всякакви интерпретации...
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Битката за новите изтребители стигна до президента  

17 август, 2005

Белгия и Холандия предложиха използвана ескадрила F16, генщабът на армията гледа към по-скъпите F18 на Boeing

Въпреки липсата на ново правителство и на яснота как ще продължи модернизацията на армията лобирането по проектите за покупка на ново въоръжение не само продължава, но и се засилва. Дни преди мандатът на кабинета „Сакскобургготски“ да изтече, министърът на отбраната Николай Свинаров заяви: „Покупката на нови изтребители е на толкова ранен етап, че не си струва да я дискутираме.“ Според пресслужбата на Министерството на отбраната процедурата за избор на изтребители въобще не е стартирала и в момента се прави само маркетингово проучване. Очакванията са демонстрации на самолетите да започнат през септември. По същото време обаче генералите от армията продължават сериозно да работят по проекта.

Ескадрилите на лобизма

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев е изпратил писмо до президента Георги Първанов с копие до министъра на отбраната Свинаров специално по темата за изтребителите, съобщиха отлично осведомени висши служители. В писмото Колев настоява за военновъздушните сили да бъдат закупени самолети F18. Депешата практически е изпратена по същото време, по което се разбра, че българските военни са изпратили запитване до американската Boeing (компанията, производител на F18) за цената на новите самолети от тази серия. Базовата цена на един нов F18 e над 50 млн. долара. Ако приемем обаче, че се стигне до сделка, тя при всички положения ще е с пакетна цена, която не може да бъде прогнозирана - още повече че оценката на офертите ще зависи и от офсетната програма, която ще се предложи за целия проект - тоест за това какви инвестиции ще направи избраният доставчик в България като процент спрямо цената, платена за машините.
Като сигурни кандидати за доставката на нови многоцелеви изтребители за българските ВВС досега се сочеха американската Lockheed Martin и шведско-британската Gripen. За фаворит на отбранителното ведомство неофициално се смяташе Lockheed Martin, тъй като нейни експерти консултираха българските при подготовката на изискванията към изтребителите за България. Предпочитанията на генщаба в момента обаче явно се насочват към американската Boeing.

Мълчаливият отказ на правителството

Междувременно две европейски правителства - холандското и белгийското, са изпратили на българския кабинет предложения за продажба на по една ескадрила употребявани изтребители F16 - тоест по 12 бойни самолета и 4 за обучение, каза източник от висшата изпълнителна власт. Цената, предложена от холандското правителство, е общо 40 млн. евро за цялата ескадрила. В случая самолетите са втора ръка, но с направен основен ремонт и с 10 години летателна годност. Заради нежеланието на българските генерали да ползват този тип самолети обаче българският кабинет въобще не е отговарял на предложенията от двете страни.
Между двата варианта за покупка на изтребители (употребявани или нови) има съществена разлика - ако се сключи договор по някоя от офертите на Холандия или Белгия например, той ще е между правителствата на двете страни и това на САЩ, тъй като става въпрос за продажба на произведено американско въоръжение. Докато, ако става въпрос за покупка на нови самолети, той ще е между българското правителство и съответната компания с одобрението на американския Конгрес.
Решението за това колко точно изтребителя и откъде да бъдат купени за ВВС предстои да бъде взето от следващото правителство. Въоръжаването с тези самолети е сред най-големите от 11-те приоритетни проекта за модернизация на армията. До момента са избрани изпълнители на три проекта - за доставка на високопроходими транспортни средства беше посочена германската Daimler - Chrysler, за 18 транспортни вертолета - френската Eurocopter, и за осем транспортни самолета „Спартан“ - италианската Alenia Aeronautica.
Принципно критериите и процедурите за избор на изпълнител по тези поръчки се пазят в тайна. Знае се обаче, че общата стойност на тези три договора е 800 млн. евро. В същото време само проектът за изтребителите е възможно да надвиши тази сума. Другата сделка на Министерството на отбраната, сравнима по обем с тази, е за покупката на четири бойни корвети за военноморските сили - при нея стойността е над 700 млн. евро. Комисията за избор на изпълнител е класирала на първо място френската Armaris, но тази докладна така и не получи нито одобрението, нито отказа на министър Свинаров.
Освен заради огромната стойност на проекта за изтребителите решението на бъдещите управляващи как да го проведат и какъв тип самолети да изберат (нови или втора употреба, по-скъпи или не) е важно и защото ще покаже към какъв тип функции в НАТО принципно се стреми България. Това решение ще е резултат и от разговорите, които новото правителство ще трябва да проведе със самите генерали - очевидно генщабът прави всичко възможно да наложи своите предпочитания над виждането на политическото ръководство на отбраната в лицето на ресорното министерство.

Паулина МИХАЙЛОВА


Замразени са преговорите за военния заем

Френската Societe Generale и германската Deutsche Bank са двете банки, които са избрани от кабинета „Сакскобургготски“ да осигурят финансирането на трите проекта за модернизация на българската армия, по които вече има избрани изпълнители - за високопроходими автомобили, транспортни самолети и транспортни вертолети. Общата стойност на заема е над 800 млн. евро. За отпускането му финансовото и отбранителното министерство преговаряха със Societe Generale, Deutsche Bank, холандската ABN Amro, германската Dresdner Bank и американската Citigroup. Впоследствие от листата отпаднаха първо Dresdner Bank и Citigroup, а накрая - и ABN Amro. Избраните две банки няма сами директно да отпуснат всички средства, а ще използват по-сложна финансова схема за осигуряването им, която засега не е изцяло изчистена, обясниха близки до преговорите служители. Първият етап на проекта за финансирането ще е с продължителност до 5 години, а втория - до 25 години. За стартирането на първия етап ще е необходимо само одобрението на правителството, но за втория ще е задължителна и ратификацията от Народното събрание. В момента обаче Министерството на отбраната е замразило всякакви разговори с избраните банки. Спрени са разговорите и със самите избрани изпълнители на трите поръчки.
Досегашното ръководство на военното ведомство възнамеряваше да финансира пак с този тип заеми и останалите проекти за модернизация на армията. Решение за тях обаче предстои да вземе бъдещият кабинет.


Lockheed Martin и Gripen се надпреварват в Източна Европа

Най-голямата сделка за доставка на изтребители в новите членове на НАТО от Източна Европа е дело на Полша и американската Lockheed Martin. През 2003 г. Варшава подписа договор за покупка на 48 многоцелеви бойни самолета F16 за 3.5 млрд. долара. И доставка до 2008 г. Освен Lockheed Martin в търга участваха френската компания Dassault със самолетите Mirage 2000-5 и Gripen International (търговското поделение на консорциум между шведската Saab и британската BAE Systems) с модела JAS39 Gripen. Договорът с Lockheed Martin, определен като сделката на века, предизвика обвинения от конкурентите, че полското правителство е предпочело американската компания по политически съображения. Всъщност сключването на договора бе предшествано от решение на американската администрация да отпусне на Полша безпрецедентно голям и изгоден заем - 3.8 млрд. долара за срок от 15 години. Освен това Lockheed Martin се задължи да осигури американски инвестиции в Полша на стойност 6.3 млрд. долара за срок от 10 години. Полските медии съобщават, че изпълнението на офсетната програма се натъква на трудности заради закъснения и спорове за стойността на сделките. Според разчетите на Lockheed Martin например през миналата година са реализирани проекти за 1.28 млрд. долара, докато правителството отчете инвестиции по споразумението за 935 млн. долара.
През 2001 г. Унгария подписа договор с шведското правителство за доставка на лизинг за 10 години на 14 нови самолета JAS Gripen. Самолетите ще се доставят от Gripen International, която се ангажира да осигури инвестиции в унгарската икономика и отбрана (т.нар. офсетно споразумение) за 780 млн. долара, или 110% от стойността на сделката. Вноските по лизинга са стъпаловидни и в края на периода от 10 години самолетите ще станат собственост на Унгария. По данни на Gripen до средата на тази година са изпълнени над 50% от задълженията по офсетното споразумение, или около 440 млн. евро. В рамките на офсетната програма Gripen е осигурил инвестиции от компании като Electrolux и Ericsson, които са свързани чрез общи акционери с участника в консорциума Saab.
Чехия също спря своя избор на европейски самолети. Първоначално правителството в Прага бе заделило близо 2 млрд. долара за покупката на 24 свръхзвукови изтребителя Gripen, но се отказа от сделката след опустошителните наводнения през август 2002 г. През 2003 г. правителството обяви търг за избор на доставчик на изтребители и получи пет оферти. Три от тях бяха за използвани изтребители F16 от Холандия, Белгия и САЩ, една за употребявани F18 от Канада и една за нови машини - от Gripen. Когато стана ясно, че шведската оферта е фаворит, американският посланик в Прага Крейг Стейпълтън предупреди, че изборът на доставчик може да обтегне отношенията с Вашингтон, да доведе до по-трудно интегриране на страната в НАТО и дори намекна в интервю пред чешкото радио, че правителството трябва да даде възможност за подобряване на офертите. Въпреки това през 2004 г. Прага подписа споразумение с шведското правителство за лизинг на нови 14 многофункционални изтребителя Gripen. Договорът е със срок от 10 години и изпълнението му трябва да започне през 2005 г. За разлика от сделката на Унгария обаче Чехия ще погасява лизинга на равни вноски през 10-годишния период и след изтичането му вероятно ще преговаря дали да задържи самолетите. Шведското правителство се ангажира да осигури необходимото оборудване за поддръжка, логистична подкрепа, включително резервни части, ремонт, системи за техническа и тактическа подкрепа през лизинговия период, както и обучението на пилотите и техниците, става ясно от изявление на шведската Администрация по отбраната. По силата на офсетно споразумение, сключено между чешкото правителство и Gripen, компанията се задължава да осигури инвестиции в Чехия за 830 млн. евро, което е с 30% над стойността на договора.
През миналата година Словакия също обмисляше да купи нови свръхзвукови изтребители, но се отказа заради високата цена. През юни руската компания МиГ съобщи, че се е договорила със словашкото правителство да модернизира 12 от самолетите МИГ-29. В началото на 2005 г. и от словенското министерство на отбраната заявиха, че може да вземат под наем изтребители.
Маргарита ВАЧКОВА

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.